dagboek > overzicht
Dagboek júny 2011Bekiek hele maand 
 
17 júny om 12:17
 
Somer in Sneek op Omrop Fryslân Radio en TV

Fanmňrren twee uur op stap weest en praten met programmamakers fan ut Omrop Fryslân programma Simmer yn Fryslân. Hew dat tegare deen met Petra Miedema, Kees Poiesz en Kees Botman. Op 22 júly sal Omrop Fryslân un programma make fanút Sneek met as roaie draad ‘ Boadskipper de boat giet oan’. Al fast even reklame foar dat evenement:


De reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) is een jaarlijks terugkerend evenement dat elk jaar door een andere stad in Nederland wordt uitgenodigd. De organisatie van het evenement ‘Boadskipper’, dat rondom de reünie zal plaatsvinden in 2011 zal starten in Sneek en eindigen in Leeuwarden.

De activiteiten rondom de reünie worden elk jaar door eigen leden van de LVBHB uit de desbetreffende gaststad georganiseerd. Momenteel heeft de vereniging ruim 1500 leden met ca. 1200 schepen. De afgelopen jaren heeft de jaarlijkse verenigingsbijeenkomst afhankelijk van de capaciteit van de steden voor een opkomst van zo’n 150 tot 250 schepen gezorgd. Voor de leden is de reünie de uitgelezen mogelijkheid om elkaar en elkaars schepen weer eens te zien, en met elkaar te praten over de schepen. Daarnaast wordt tijdens dit weekend ook de jaarvergadering van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch bedrijfsvaartuig gehouden.
Ondanks dat de aanwezigheid van 200 historische schepen in één stad al een spektakel op zich is, zijn de activiteiten rondom de reünie de afgelopen jaren uitgegroeid tot een waar publieksevenement, met bezoekersaantallen variërend van 70.000 tot 150.000 bezoekers.
Donderdag 21 juli IJlst

• 20 schepen meren af in IJlst, waaronder een aantal bijzondere houten schepen.
• Programma van 14.00 - 17.00 uur
• o.a. demonstratie zaagmolen, rondvaarten, tentoonstelling informatiecentrum IJlst, bezichtiging houten schepen, muziek, fierljepdemonstratie

Vrijdag 22 juli Sneek

• Vertrek schepen uit IJlst naar Sneek vanaf 10.00 uur
• Aankomst alle schepen in Sneek
• Zeilwedstrijden op het Sneekermeer van 10.00 – 12.00 uur
• Om 14.00 uur zijn alle (200) schepen in Sneek afgemeerd
• Op de kade diverse historische activiteiten/ kramen/ etc. van 14.00 - 19.00 uur
• o.a. bezichtiging houten schepen, rondvaarten met trekschuit, demonstaties in de Kolk, bezoek Fries Scheepvaartmuseum, oude ambachten, boekenstal, bezoek Weduwe Joustra, demonstratie oude motoren, schepenfilms in bioscoop, straattheater, kinderprogramma
• Captains'dinner voor de schippers van 19.00 -21.00 uur in Stadhuistuin
• Vanaf 21.00 uur cultureel programma in Sneek

Zaterdag 23 juli vaartocht Sneek - Leeuwarden
•Gezamenlijk vertrek van alle 200 schepen naar Leeuwarden vanaf 10.00 uur
•Passagiers op deel van de schepen welkom

Naast dit evenement binne we fanmňrren druk an ut ‘ harseskrabje’ weest węr’t Omrop Fryslân TV- en radio dy 22ste júly nňch mear andacht an bestede kan. Binnen no time hadden we un hele waslijst! Ut wurdt sondermear un prachtech programma over de stad dy’t brúst fan ferskillende aktiviteiten. Moai om dęr in su’n brainstňrmsessy over met te denken en te praten en f’ral praktys infulling an te geven. Nyt lulle mar poetse! Kňrte lijntsjes en gebrúk make fan ut pr-netwerk! Jum salle der ongetwifeld mear over hoare en leze!

Fanou links Carin Seegers, Sjoerd Ybema en Klazina Hofstee fan Omrop Fryslân op de Waterpoart.