dagboek > overzicht
Dagboek júny 2011Bekiek hele maand 
 
18 júny om 13:48
 
Sneek 200 jaar leden


In 1810 wurdt de jonge Pierre Joseph Gauthier ansteld as amtenaar foar de Fraanse registrasywetgeving in Sneek. Na de definitieve nederlaach fan keizer Napoleon in 1814 kan Gauthier wear opsoute naar syn faderlaan Frankryk. Fryslaan het dan wel un onútwisbare indruk op de jonge amtyenaar maakt. Hij fynt in dizze provinsy nyt allienech syn bruid, mar hij ok de inspirasy foar un beskrieving fan dit laansdeel dat hij in 1836 públisearde. In 34 hoofdstukken beskrieft de Fraanse amtenaar útgebreid en met ut ooch foar detail alle aspekten fan ut fňlksleven fan su’n 200 jaar leden. Over Sneek skrieft hij o.a. ut fňlgende: “ Dezed is mooi, goed bevolkt en sterk op de handel gericht. Haar bewoners zijn van zo’n grote netheid dat ze overal als toonbeeld worden geroemd…” En ferder, en ik sitear mar wear: “ De Snekers gaan door voor de beste zeelieden van de provincie en ik ben er heilig van overtuigd dat hen deze reputatie toekomt. Ik heb bijna drie jaar in deze stad gewoond en in deze periode heb ik vaak de gelegenheid gehad om te merken hoezeer tijdens het zomerseizoen hun belangrijkste vertier bestaat uit het onafgebroken varen op de kanalen en de meren.”

Su illústrearde Gauthier- Stirum ( dy laaste naam fan syn skoanfamily, nam hij later an ) un frou en un meiske út Hylpen. Miskyn wel family fan Anske Smit!

Uteraard is der in 200 jaar heel wat feranderd, mar Sneek is nňch altyd un hannelsstad en de silerij nimt nňch immer un belangryk plak in. Ut boekje, dat fertaald is deur Jacob van Sluis en Elisa Vivant, is útgeven deur Bornmeer-Tresoar. Ut leest as ut spoar. Un fette anrader, seker op regen- en stňrmachtege dagen su as fandaach.