dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2011Bekiek hele maand 
 
23 ňktober om 14:45
 
Theun de Vries woande bij oans in de straat

Op fakaansy mach ik graach leze en úteraard niksdoën. Mar dat laaste is bij mij un faach begrip. Myn kňp staat noait stil. Over dat lezen gaat dit blogje. Ik las oulopen week ut Schrijversprentenboek 49: ' Vervolg je weg en laat de lui maar dazen! Theun de Vries- Getuige van een eeuw '.

Ideréén dy't un bitsje thús is in de Nederlaanse literatuur weet dat de beroemde auteur un skoft in Sneek werkt het as assistent in de Openbare Leessaal. Met un bitsje plezier anders: " Ik had eerst nog een stille hoop dat ik een betrekking in Het Gooi of zelfs Amsterdam zou kunnen krijgen, maar deze hoop werd al spoedig de bodem ingeslagen. In Sneek werd ik aangenomen en ik heb daar met tegenzin voor gekozen. Ik had geen zin om nog eens op mijn ouders terug te vallen. Ik ben er heen gegaan met het gevoel of ik in ballingschap werd gestuurd. Zo kwam ik dan in 1929 terug in mijn land van herkomst.' ( Van de Waarsenburg, pagina 38 ).

En węr gaat Theun de Vries dan woanen? Bij oans in de straat: Julianastraat nummer 8 om presys de wezen. Ut was foar mij un aardech gegeven dat De Vries un antal húzen ferderop woand het dęr't ik nou woan. In dat hús an de Julianastraat skreef hij o.a. an syn earste roman: Rembrandt. Hier an de Julianastraat foltoaide hij syn Rembrandt-roman an ut end fan de somer 1931.

Liep Theun de Vries deur dizze deur syn woaning an de Julianastraat 8 binnen? Siet der nňch moai autentyk út in elk gefal!