dagboek > overzicht
Dagboek maart 2012Bekiek hele maand 
 
1 maart om 19:06
 
Joke Tjalsma in Hamlet

Aktrise Joke Tjalsma in Hamlet ( foto VN )

Eks-Sneekse Joke Tjalsma fanaf 4 maart anstaande in Hamlet, de nieuwe foarstelling fan ut Noord Nederlands Toneel (NNT). In Vrij Nedrland van dizze week un groat artikel over ut NNT en Joke Tjalsma dy't in de foarstelling Hamlets ferpleegster speult. Prachtech om te lezen dat Joke nňch immer an de wech timmert in dergeleke glaansrollen. Feul súkses met de premičre fan Hamlet op 4 maart! Onderstaande info komt fan de site fan ut NNT( www.nnt.nl )


Hamlet in Stadsschouwburg Groningen


Hamlet is al vierhonderd jaar één van de meest gespeelde en geliefde theaterstukken. Het Noord Nederlands Toneel blijft trouw aan Shakespeares rijke tekst over wraak en rechtvaardigheid, loyaliteit en verraad, maar bovenal over de liefde. Liefde in tijden van paranoia, waarin twee jonge mensen – prins Hamlet en zijn geliefde Ophelia – bekneld raken in een hachelijke situatie. Angst en wantrouwen regeren in het paleis waar Hamlets oom Claudius zijn eigen broer doodt en na deze gruweldaad diens weduwe Gertrude trouwt. Hij kaapt koningin en koninkrijk.

Hamlet wil de dood van zijn vader wreken en vermoordt in een fataal ongeluk raadsheer Polonius. Niet veel later blijkt Hamlets geliefde Ophelia, de dochter van Polonius, te zijn verdronken. Ongeluk? Opzet? Hamlet lijkt steeds krankzinniger te worden. Of speelt hij een geraffineerd en duivels spel en veinst hij gekte om het onrecht in het paleis te ontmaskeren? Wie is waanzinnig en wie is normaal? Hoe gestoord ben je, als je weigert je te conformeren aan hypocrisie? Om antwoorden te zoeken op deze vragen, verbleven regisseur Ola Mafaalani en Noraly Beyer enige weken in gesloten psychiatrische inrichtingen. Hun bevindingen dienden als inspiratie en vormen het verrassende einde van een sprankelende voorstelling die u meevoert in de ziel van twee jonge mensen op zoek naar hun grote liefde. Misschien komt u tot dezelfde conclusie als Ophelia’s vader Polonius, die in het stuk zegt: ‘Dit is de zuivere waanzin van de liefde.’