dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2005Bekiek hele maand 
 
23 jannewary om 11:15
  Ik kan goëd met de family fan oans moekes kant. Ik siën se gemiddeld één kear in de tien jaar. Dan hewwe je ňk de minste kaans op spul. Myn neven, want dęr hew ik ut over, prate stuk foar stuk Drents, krekt as oans moeke deed. Drents fyn ik un moaie taal. En ik bin der seker fan dat wannear’t oans moeke met un Drente jonge frijd hat en ik as resultaat fan dy Drentse frijerij geboaren was, ik myn gedichten in ut Drents skreven hat. Miskiën wel in Roet, un Drents literęr tydskrift. Gister un feestje hat met myn Drentes neven, R. wurde 60. Was bearegesellech!
Toen ik thús kwam ston J. op de voicemail, hij reagearde ňk nňch even op myn dachboekstukjes over Theun de Vries. J. wiest mij der op dat Theun de Vries ňk un ‘ferhouding’ met de Hommerts hat. Hest gelyk J., Theun de Vries het regelmatech in de Hommerts weest. Hij was befrynd met de dichter Gerben Brouwer. Joop Boomsma het in syn prachtege ‘Peteareboek’ un heel stuk skreven over de fryndskap tussen De Vries en Brouwer. Na ut lezen fan ut interview dat Joop met Gerben Brouwer op 30 desember 1975 hat , is mij wel dúdlek wurden dat Theun de Vries un bloëdhekel an ut Sneek út de twinteger/derteger jaren hat.
In ut boek ‘Meesters en Vrienden’, skriëft De Vries over ut belang fan syn besoekjes, praktys elke sundach, an de Hommerts: “Op mij persoonlijk hebben de ironie en de spot van Gerben Brouwer, waarmee hij mij en zijn jonge vrouw vaak onbedaarlijk liet lachen, een heilzame werking gehad; ze hielpen me door menige inzinking heen. Het kleine huis van Gerben Brouwer tegen zijn eindeloze achtergrond van weilanden en luchten staat dan ook in mijn herinnering getekend als een zinnebeeldig weerstandsnest tegen de Friese misčre. Ik had die weerstand broodnodig.”
Dat Theun de Vries um su doadonwennech in Sneek foëlde, ut is foar un Sneek-lover amper te loven.