dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2012Bekiek hele maand 
 
1 augustus om 16:10
  Expositie Foppe’s keuze in Galerie Peter Bax


Op zaterdag 11 augustus wordt er, in het kader van het 20 jarig bestaan van Galerie Peter Bax, een bijzondere expositie geopend. Onder de noemer ‘Foppe’s Keuze’ worden er werken tentoongesteld welke Fries topvoetbaltrainer Foppe de Haan heeft uitgezocht binnen de collectie van de galerie. Foppe de Haan heeft zich een waar curator getoond bij het samenstellen. De expositie wordt gecompleteerd met keramische objecten van Angčle Geuskens.
Een deel van de opbrengst van de verkopen uit Foppe´s Keuze komen ten goede aan het Foppe de Haan Fonds.
20 jarige jubileum
Lijstenmakerij, Galerie & Kunstuitleen Peter Bax viert heel 2012 haar jubileum.

De galerie is mede door haar kunstuitleen laagdrempelig van opzet. Met kunstwerken in voorraad van ruim 350 kunstenaars van nationale- en internationale bekendheid is zij door de jaren heen uitgegroeid tot één van de ruimst gesorteerde galerieën in Noord Nederland. Onder de kunstenaars bevinden zich vele grote namen, maar het beleid van galeriehouder Peter Bax heeft zich er ook altijd op gericht om aan startende en minder bekende kunstenaars een podium te bieden. Een aantal van deze startende kunstenaars zijn inmiddels bekendheden geworden.

Ook op educatief gebied is de galerie van grote betekenis in de regio. Zoon en opvolgend galeriehouder Redmer Bax is met zijn onderwijsopleiding van plan deze activiteit verder uit te breiden. Redmer Bax: “Mijn bedoeling is binnen de galerie, maar bijvoorbeeld ook op schoollocaties kunstvoorlichting te geven.”

Foppe Fonds

Het Foppe Fonds zet zich in voor kinderen met minder kansen. “Sommige kinderen worden door omstandigheden belemmerd in hun ontwikkeling. Ik geloof dat daar altijd iets aan te doen is.“ aldus Foppe de Haan.
Het Foppe Fonds zamelt geld in om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen voor deze kinderen. Dat het betekenisvol werk is, blijkt iedere keer weer.
De Haan: “Met volhoudendheid, inzet van alle betrokkenen en vooral doorgaan hebben we de afgelopen jaren vele mooie projecten mogen doen. Kijk voor meer informatie over mijn fonds op www.foppefonds.nl”
Expositie Foppe’s Keuze
De door Foppe de Haan samengestelde expositie onder de noemer ‘Foppe’s Keuze’ omvat werken van onder andere Corneille, Anton Heyboer, Herman Brood, Ad Verstijnen, Bram Vermeulen, Frank Rosen, Menno Bauer, Maya Wildevuur en vele andere kunstenaars. Een verrassende keuze die een bezoek aan de Galerie voor jong en oud aantrekkelijk maken.

Angčle Geuskens

De keramiste Angčle Geuskens uit Menaldum is uitgenodigd om haar werk tijdens deze jubileum expositie tentoon te stellen. Ze is geboren in 1944 te Amersfoort en al vroeg in haar kinderjaren geďnteresseerd geraakt in kunst. Geuskens kreeg portret tekenles van Martin Brink in Amersfoort. Hierna heeft de kunstenares beeldhouwles genomen bij Heinrich Pohlenz in Kevelaar en daarna bij Marco Goldenbelt gedurende twee jaar.
Vervolgens is Geuskens tussen 2008 tot 2010 een beeldhouwopleiding gaan volgens bij Herma Bovenkerk in Koudum. Tenslotte volgde zij in 2011 nog een cursus bij Riet Bakker in keramiek.

Meet & Greet

Op zaterdag 22 september zal Foppe de Haan aanwezig zijn in de galerie om zijn keuze toe te kunnen lichten aan alle belangstellenden. Aansluitend is er een Meet & Greet diner in de Galerie, waarbij ook Angčle Geuskens haar podium zal krijgen en Foppe kan vertellen over zijn activiteiten met betrekking tot het goede doel. De opbrengst van de tafel komt ten goede aan het Foppe de Haan Fonds.

De expositie duurt t/m 22 september 2012.