dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2012Bekiek hele maand 
 
22 augustus om 20:34
 
Dikke luiter bij de Gruyter…

‘ Weten y wel wat sonde is ’, sei myn Drentse moeke froeger altyd, ‘ drooch brood eten en de boter an’t gat smeren…’ Dat mach dan wel su weze, mar wat der op dit moment in de Nauwe Burgstraat fan oans stad gebeurd fyn ik ok sonde, sterkernňch DOADSONDE. Gistermiddach sach ik nňch de prachtege gevel fan groatgrutter Piet de Gruyter tefoarskyn kommen. In myn onnoazelheid docht ik ok nňch even dat de huidege huurders fan ut pand, Jack & Jones , de gevel in ouwe luister herstelle súden. Lauwloëne, dikke luiter bij de Gruyter! Fandaach binne de fraaie fergulde letters fan P. de Gruyter al wear futmoffeld en bedekt met nikssęgende swarte kunststof planken.
Even was ik in alle staten, skreef un freeslek boas blogje, mar nňch foardat ik ut op myn site sette, hew ik de tekst deleten.

De fernielerij het úteraard al feul earder plakfonnen, de gevel was al lang an ut sicht onttrokken, de moaie tegeltableaus ( sien blog fan gister ) futstopt. Mar nou’t de ouwe gevel gister even teruch was, laaide de hoop op herstel op. Blykber was ik nyt de enege, want talloaze Snekers reagearden op myn blogje fan gister.


Moaiste binnenstad fan Sneek? Ut kan, mar dan mutte we as inwoaners fan dizze stad op’e barrikaden om dergeleke panden te behouden ňf opnieuw tefoarskyn te toveren. Mar nyt foar één dach, want dat is gek ansteken. Foar alle dúdelekheid, eigenaar fan ut pand, de Sneker Louis van der Goot, kan niks an dizze wanfertoaning doën. Un huurder mach dit blykber doën onder ut mom fan ‘ we willen iets anders! ’ At jum reageare wille gaan jum gang: henkvdveer@online.nl

UPDATE fia www.grootsneek.nl

Sneek 22 augustus 2012 – Van diverse kanten ontvingen wij van bronnen die bij ons bekend zijn, maar die liever anoniem willen blijven, aanvullende informatie over het pand Nauwe Burgstraat 8 in Sneek waar momenteel modeketen Jack & Jones in is gevestigd. Het pand is in 1976 in handen gekomen van Witteveen Herenmode, die het pand verbouwde, en een jaar later al weer doorverkocht. Tijdens de verbouwing had hij een doorbraak laten maken tussen zijn eigen hoekpand en het pand op nummer 8 waar hij een damesmodezaak van wilde maken.

Hierbij zijn prachtige tegeltableau’s zonder scrupules verwerkt tot mozaďek en is tevens de gevel betimmerd door een stel rouwdouwers dat verantwoordelijk is geweest voor de beschadigingen in de naam ‘De Gruyter’ die op de foto te zien zijn (klik voor vergroting). In de volgende jaren hebben er verschillende huurders in het pand gezeten. In 1997 wilde de toenmalige huurder een nieuwe gevel en toen kwam de geschandaliseerde Jugendstilgevel te voorschijn die nu weer twee dagen te zien is geweest. De schade was al aangericht (in 1976 bij de Witteveen verbouwing). In 1997 (bij benadering) is het pand gemeentelijk monument geworden.

Toen de huidige huurder de bestaande pui aan wilde passen aan de Jack & Jones huisstijl, kwam het ‘geschonden aangezicht van De Gruyter’ weer te voorschijn en zijn Henk van der Veer en ondergetekende verantwoordelijk geweest via de respectievelijke sites en de social media voor flink wat reuring. Nog steeds terecht in mijn ogen, want het mooiste zou zijn dat een dergelijke gevel zou worden teruggebracht in zijn vroegere staat in plaats van het huidige ‘monument van middelmatigheid’ dat er nu staat. Dat verder de huurder een en ander buiten medeweten, laat staan goedvinden van de verhuurder om heeft gedaan, is op zijn zachtst gezegd niet netjes, maar het tekent wel de mentaliteit van veel van de grotere ketens in de binnensteden van de Nederlandse winkelcentra. En hier is het dus niet anders.

De huidige eigenaar overigens overweegt geen stappen. “Er zat een pui voor en er zit nu weer een pui voor. In wezen is er dus niets veranderd. Eigenlijk moet je terug naar het stelletje ambtenaren dat de Witteveen verbouwing heeft goedgekeurd en het ploegje cultuurbarbaren dat de jugendstilgevel zo heeft beschadigd”.

Toch blijft het jammer, want het herstellen van de authentieke gevel zou een echt ‘Snoepje van de week’ zijn geweest.

Wim Walda