dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2012Bekiek hele maand 
 
26 ňktober om 10:23
 
O.N.S. en Sneek in de landeleke pers

Nou't de wedstriden fan O.N.S. en SWS teugen respektievelek AFC Ajax Amsterdam en AZ Alkaar hieltyd dichterbij komme en de Koaningin ok nňch us op besoek komt an Sneek weet de landeleke pers oans stad wear te finen. In De Spits ut onderstaande artikel. Ut ronkt lekerrrrrrrrrrr!! Mar wel reklame foar Sneek en de gemeente SWF!!


HOOG BEZOEK ZET SNEEK OP SCHERP

Amateurclub ONS Sneek maakt zich klaar voor een bezoek van

DOOR TJERK DE VRIES

Ajax, AZ én de Koningin, in één week. Sneek maakt zich op voor een kostbare, maar welkome invasie. „We zijn overal op voorbereid.”
SNEEK –'Snits' zet zich schrap. Een unieke speling van het lot brengt deze week binnen twee dagen zowel Ajax, AZ als Koningin Beatrix binnen de poorten van het Friese stadje.

Daarvoor wordt in recordtijd een heus stadion uit de grond gestampt, een klein legertje agenten opgetrommeld en staan zo’n 140 stewards en honderden vrijwilligers klaar om de verwachte menigte van ruim 11.000 hooligans en supporters te ontvangen. Er wordt zelfs een compleet nieuwe brug gebouwd.

En waar de amateurclubs zich een slag in de rondte werken om aan alle (veiligheids)eisen te voldoen, kijkt de lokale horeca al reikhalzend uit naar de stromende biertaps. Die taps blijven als het goed is grotendeels buiten bereik van de Ajax-supporters, want er wordt veel aan gedaan die nou juist niet in de cafés tegen te komen.

Het 35.000 inwoners tellende Sneek heeft twee amateurclubs die beide succesvol zijn in de KNVB-beker. En dat heeft tot een wonderbaarlijke loting geleid. De Friese clubs kregen allebei een thuiswedstrijd toegewezen. ONS Boso Sneek treft woensdag Ajax en een avond erna komt AZ op bezoek bij SWZ Boso Sneek. Diezelfde dag wipt hare majesteit de Koningin ook nog even langs om het nieuwe theater te openen. „Een geweldige happening”, vindt burgemeester Hayo Apotheker van gemeente SúdwestFryslân, waar Sneek onder valt.

De burgervader laat weten overal op voorbereid te zijn. „We zijn hier natuurlijk wel wat gewend met de Sneekweek”, zegt hij. „We hebben uiteraard genoeg politie achter de hand en ik ben erg blij met de maatregelen die de voetbalclubs zelf nemen.”

Zo laat ONS Sneek een heus stadion bouwen waar 4000 mensen in kunnen, zodat in totaal 7500 toeschouwers de wedstrijd tussen David en Goliath kunnen volgen. „Ze hebben daar een aparte parkeerplaats laten maken waar de Ajaxsupporters hun auto kwijt kunnen en vanaf daar naar de tribune worden begeleid”, zegt Apotheker.
Op het schitterende complex van ONS zijn tientallen vrijwilligers druk in de weer met de bouw van het stadion, dat rond het hele veld komt te staan. Bestuurslid

Accommodatie Jan Dijkstra is momenteel de drukste man van Friesland. Met twee mobiele telefoons aan zijn oren probeert hij in onverstaanbaar Fries alles in goede banen te leiden. „De KNVB stelt eisen aan ons, de gemeente en ook Ajax, maar wij zullen er alles aan doen om hier een gigantisch voetbalfeest te maken. We hebben met Ajax de hoofdprijs getroffen.”

Daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. De club verwacht zo’n 105.000 euro binnen te halen met de kaartverkoop. „Maar ik denk niet dat we daar iets van overhouden”, zegt Dijkstra. „De kosten zijn enorm. We hebben naast de stewards ook professionele beveiligers in moeten huren. Gelukkig hebben we ook 350 vrijwilligers gevonden.”

De club moet een volledig afgesloten vak maken voor de Ajax-fans, zodat die niet in contact komen met het Friese volk. „Dat heeft kennelijk met hun reputatie te maken”, zegt Dijkstra. Dat houdt wel in dat de reguliere ingang ook alleen bestemd is voor de Amsterdammers. Om de rest van de duizenden bezoekers het park op te laten komen, wordt een compleet nieuwe brug gebouwd over het water aan de andere zijde van het complex. Er zijn in het verleden geregeld bedreigingen binnengekomen van andere supportersgroepen dat ze de Ajax-fans met een bezoekje zouden vereren en dat kan het stadje nou net niet hebben.

En hoewel burgemeester Apotheker zegt niets tegen de aanwezigheid van Amsterdammers in zijn binnenstad te hebben, kunnen de Ajacieden hun auto slechts op een bepaalde tijd rond de wedstrijd op de speciale parkeerplaats, buiten het stadscentrum, neerzetten. Zo hoopt men de fans uit de kroegen te houden.

Bij SWZ Sneek verwacht men iets minder publiek, want daar is geen extra tribune gebouwd en kunnen ’slechts’ 4500 bezoekers de kunsten van de amateurs tegen het Alkmaarse AZ aanschouwen. „We verwachten vooral heel veel Friezen”, zegt secretaris Annemarijke Terpstra. „Maar we zijn op alles voorbereid. We moeten op iedere honderd bezoekers een steward regelen en hebben tientallen vrijwilligers bereid gevonden te helpen.”

Het worden twee fantastische dagen…