dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2012Bekiek hele maand 
 
29 ňktober om 19:17
 
Mediagekte rond bekerwedstriden is nou écht los!

O.N.S. trener Jan Vlap in gesprek met Telegraaf sjoernalist Jordi Haak.

Fandaach is de mediagekte ronde beide bekerwedstriden fan de Sneker foetbalklup écht los gaan. Bijna alle landeleke dagbladen bestede andacht an de foar Sneker begrippen bekerkrakers. Myn mailboks stroomde fandaach fol met allemaal aardege linkjes naar de wedstriden.

TELEGRAAF

As allerearste de Telegraaf fan dizze dach met twee artikels:

ma 29 okt 2012, 11:10

Amateurs Sneek kijken uit naar Ajax en AZ


SNEEK - De voetbalvelden van Sneek vormen deze week het strijdtoneel voor maar liefst twee wedstrijden tussen amateurs en profs in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. Woensdag mag ONS Boso Sneek (hoofdklasse zaterdag) het op eigen veld opnemen tegen landskampioen Ajax. Een dag later treft SWZ Boso Sneek (topklasse zondag) oud-landskampioen AZ in eigen huis.

„Dit maak je eigenlijk nooit mee”, reageert Wietse de Haan, voorzitter van SWZ. „We hebben hier in het verleden nog nooit zo hoog gebekerd. Dan is het natuurlijk uniek dat ONS ook nog eens tegen Ajax loot.” SWZ ontdeed zich in de tweede ronde na verlenging van de amateurs van vv Noordwijk.

Trainer Jan Vlap van ONS, in de vorige ronde te sterk voor Excelsior, was het roerend met De Haan eens. „Dit is heel speciaal, vooral voor de spelers. Ze zijn er al 4 weken mee bezig. Hoewel de meesten betaald voetbalervaring hebben, is een wedstrijd tegen Ajax ook voor hen nieuw.”

Slachtbank

Van een gemakkelijke overwinning van de Amsterdammers wil Vlap echter niets weten. „We laten ons niet zomaar naar de slachtbank leiden. We gaan ons eigen spelletje spelen en proberen waar dat kan vooruit te voetballen. We hebben toch helemaal niets te verliezen.”

De Haan schat de kansen van zijn club om voor een stunt te zorgen minder hoog in. „Dat gaat heel erg lastig worden. We staan laatste in de topklasse en budgettair zijn we daar al een lachertje. We hebben een paar autootjes rijden voor spelers die in Groningen studeren en voor de trainingen op en neer moeten, maar daar houdt het wel mee op.”

Feestje

SWZ ziet de wedstrijd dan ook vooral als een mooie ervaring. „We proberen er een feestje van te maken. Het is mooi om organisatorisch eens te kijken wat er bij dit soort wedstrijden komt kijken. Voor het team is het natuurlijk geweldig en ook voor onze gezamenlijke sponsor Boso, die wrijft zich al in de handen.”

Het enige smetje voor SWZ lijkt te zijn dat Ajax een grotere publiekstrekker is dan AZ. Bij de wedstrijd van ONS zijn alle 7500 kaarten verkocht, bij SWZ liggen er nog zo'n 1000 klaar voor de liefhebber. „Dat maakt ons echt niet uit”, aldus De Haan. „De keerzijde is dat ONS aparte tribunes en een uitvak moet bouwen voor het aantal supporters.”

Wijkagent

Ook SWZ kreeg met voor hen nieuwe regels te maken. De Haan: „Nu zit ik in het driehoeksoverleg met politie, justitie en de brandweer. Voorheen alleen met een wijkagent. Kortom, dit is écht een unieke ervaring.”

ma 29 okt 2012, 11:14Sneker tompoucen voor duels met Ajax en AZ


SNEEK - Niet alleen voor spelers van de Sneker amateurvoetbalclubs SWZ en ONS zijn de bekerduels tegen AZ en Ajax een unicum. Ook de Sneker middenstand speelt handig in op de wedstrijden in hun stad.

Bakkerij Posthuma bakte speciaal voor de twee wedstrijden twee soorten tompoucen in de kleuren van de clubs. „Ze hebben ze met oranje glazuur en daarop het logo van Ajax en ONS. En er zijn gebakjes met een zwart-wit laagje en het logo van AZ en SWZ erop”, zei voorzitter Wietse de Haan van SWZ, die zelf zaterdag de eerste mocht proeven. „Ze zijn heerlijk.”


„Ook voor onze gezamenlijke hoofdsponsor (poetsdoekenfabrikant Boso) is dit geweldig. Ze hebben speciale sjaals voor de wedstrijden laten drukken. Het leeft hier heel erg”, aldus De Haan. „Op straat spreekt ook iedereen je aan.”

Volgens speler Klaas de Vries van ONS is het ook voor de aanhangers van zijn club iets dat ze nog nooit eerder meemaakten. „ De eerste supporters stonden de ochtend na de loting al bij de voorzitter op de stoep om te vragen of ze kaarten konden bestellen. Echt uniek dit.”

Dyselde Telegraaf was fanmiddach al wear in Sneek om met de treners fan beide ferenigingen te praten. Anne van der Woude, fotograaf foar de Telegraaf, sette Jan Vlap en Johan Groote op’e kyk. Uteraard op de Waterpoort!