dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2012Bekiek hele maand 
 
29 ňktober om 20:20
 
Mediagekte rond bekerwedstriden VII

Ok bij Ajax is ut ondertussen dúdelek wurden dat de AFC woënsdach naar Sneek afreize mach! Un foarbeskouwing op 'e site Ajax1.nl nDe mannen fan Frank de Boer salle ongetwifeld rúm fantefoar in Sneek ankomme. Węr? Dry kear rade!

Voorbeschouwing: ONS Sneek – Ajax

Na de topwedstrijden tegen Manchester City en Feyenoord staat nu een totaal andere wedstrijd op het programma. Ajax gaat in de derde ronde van de KNVB Beker op bezoek bij de Friese amateurvereniging ONS Boso Sneek. Het heeft wel iets om in het bekertoernooi tegen amateurclubs te spelen. Bekeravonden tegen amateurclubs hebben een bepaalde charme. Zo heeft ONS Sneek geen elektronisch wisselbord, omdat dit niet verplicht is in de Hoofdklasse.

Stadsgenoot SWZ Boso Sneek (tegenstander van AZ) speelt in de Topklasse waar een elektronisch wisselbord wel verplicht is en heeft hun bord ter beschikking gesteld voor de bekerwedstrijd tegen Ajax. Hoewel deze clubs waarschijnlijk nauwelijks kans maken om door te bekeren tegen grote clubs als Ajax en AZ, blijft het voor een club als ONS Sneek een fantastische ervaring. Voor de meeste mensen onder ons is ONS Sneek een grote onbekende. Wie zijn ze, waar spelen ze en zijn ze echt zo kansloos tegen de regerend landskampioen?

ONS Sneek is opgericht op 4 april 1932 en speelt haar thuiswedstrijden op het kunstgras van het Zuidersportpark. Hier is ruimte voor een kleine duizend toeschouwers. Voor de bekerwedstrijd tegen Ajax zijn er aparte tribunes en een uitvak bijgebouwd. Deze extra plekken werden snel opgevuld door geďnteresseerden. ONS Sneek verkocht alle 7.500 kaarten in een mum van tijd. Sinds 2004, op één seizoen in de Eerste Klasse na, spelen ze in de Zaterdag Hoofdklasse C. Momenteel staan ze op een gedeelde eerste plek na het gelijkspel van afgelopen zaterdag tegen ACV uit Assen.

Aanvaller en assistent-trainer Sandor van der Heide heeft tot nu toe zeven goals gemaakt in acht wedstrijden. Hij mag zich met deze statistieken topscorer noemen in de competitie. De 34-jarige technicus is vooral bekend van zijn tijd bij Cambuur Leeuwarden. Een andere eye-catcher bij een ploeg uit Sneek is Mark de Vries. Ook hij was hiervoor in dienst van Cambuur Leeuwarden. Bij Sneek moet hij nog wel eens genoegen nemen met een plek op de bank.

In de vorige bekerronde schakelde ONS Sneek Excelsior uit na strafschoppen.
De kans lijkt klein dat er weer zoiets gebeurt. Uiteraard mogen we verwachten dat Ajax zonder al teveel moeite een simpele zege zal boeken. Als het aan ONS Sneek-trainer Jan Vlap ligt niet. Tegenover De Telegraaf laat hij weten dat ze zich niet zomaar gewonnen zullen geven. “We laten ons niet zomaar naar de slachtbank leiden. We gaan ons eigen spelletje spelen en proberen waar dat kan vooruit te voetballen. We hebben toch helemaal niets te verliezen.”

Mark de Vries en Sandor van der Heide tonen zich nuchter. Zij zeggen tegenover het Friese Froeks.tv dat de wedstrijden in de competitie belangrijker zijn dan deze. “Kampioen worden is het hoofddoel”, aldus Sandor van der Heide. Mark de Vries noemt het een droomscenario om een positief resultaat te boeken. “We gaan er gewoon van genieten, maar we moeten wel realistisch blijven.” Het lijkt erop dat Unibet ook zo denkt. Zij schatten de kansen voor de Friese club heel klein in. Bij een Sneker winst krijg je 27 x je inzet terug. Als Ajax zijn sportieve plicht doet levert dat een schamele 1,02 keer je inleg op.

Ajax moet waken voor gemakzucht en gewoon rustig de wedstrijd proberen uit te spelen. Het belangrijkste is om snel goals te maken en zodoende een goede overwinning te boeken en blessurevrij uit de wedstrijd te komen. Frank de Boer zal waarschijnlijk ook enkele spelers rust geven voor de belangrijke wedstrijd tegen Vitesse van aankomende zaterdag. Misschien ligt er daarom wel wat speeltijd in het verschiet voor spelers als Viktor Fischer, Stefano Denswil en Fabian Sporkslede. Deze talenten zitten dicht tegen het eerste van Ajax aan.

Al met al zal het ongetwijfeld een leuk bekeravondje worden. Laten we hopen op een vermakelijke wedstrijd met veel goals aan de kant van Ajax. In Sneek hebben ze in ieder geval veel zin in woensdagavond. “Dit is heel speciaal, vooral voor de spelers. Ze zijn er al vier weken mee bezig. Hoewel de meesten ervaring in het betaalde voetbal hebben, is een wedstrijd tegen Ajax ook voor hen nieuw,” aldus Vlap. Van der Heide tot slot: “We gaan in ieder geval vol op de aanval, dus het kan een leuk duel worden.”

Wy fan Ajax1.nl winskje jim een noflikke wedstriid!