dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2012Bekiek hele maand 
 
30 ňktober om 22:52
 
Sneek in de ban van Ajax

De bekerwedstrijd ONS Sneek - Ajax maakt veel los in het Friese stadje. Liefst 7.500 fans zullen woensdag getuige zijn van de wedstrijd tussen de hoofdklasser en de regerend landskampioen. Een dag later komen ook AZ en Koningin Beatrix in ‘Snits’ langs. ONS-coach Jan Vlap (45) blikt aan de hand van drie onderwerpen vooruit op de krankzinnige dagen die Sneek te wachten te staan.

Programmaboekje

Het zal zelden voorkomen dat de coach zowel de opstelling als het programmaboekje maakt. In het geval van Jan Vlap is dat echter wel zo. Om die reden is de coach van ONS Sneek al weken bezig met de bekerwedstrijd tegen Ajax. ,,Ik heb een eigen bedrijf in grafische communicatie. Met Mimicry maken we ook ieder jaar de presentatiegids voor ONS Sneek, dus waarom dan niet het programmaboekje van de wedstrijd van de eeuw? We hebben alle kennis en knowhow immers in huis. Uiteraard is het sportieve aspect het belangrijkste voor me, maar ook dit was een mooie opdracht."

Aangezien het bedrijf van Vlap op steenworp afstand van het sportcomplex ligt, ziet hij dagelijks hoe er wordt toegewerkt naar de bekerkraker. ,,Het sportcomplex heeft een totale metamorfose ondergaan. Dankzij extra tribunes kunnen we nu 7.500 supporters ontvangen. Een ongelofelijk aantal. Zelfs meer dan bij de topper Cambuur - MVV 6.700, red.) en VVV - Feyenoord (7.000, red. zaten er minder mensen. Het is een raar idee dat al die mensen hier straks op een doordeweekse avond naar ons complex komen. En niet voor een oefenwedstrijd, maar een wedstrijd om het 'echie'. Deze wedstrijd gaat officieel de boeken in. Dat maakt het extra speciaal."
Frank de Boer

Al jaren hangt er in huize Vlap een shirt van Frank de Boer op de overloop. De coaches van ONS Sneek en Ajax delen namelijk een gezamenlijk verleden. ,,Na afloop van het seizoen 1989-1990 hebben we samen twee wedstrijden in het militair elftal gespeeld. Ik herinner me nog goed dat een jonge Frank de Boer zich daags na de kampioenswedstrijd van Ajax bij het militair elftal meldde voor wedstrijden tegen België en Engeland. We hebben toen bij elkaar op de kamer gelegen. Na afloop heb ik zijn shirt gekregen. Ik kijk ernaar uit om Frank woensdagavond weer te zien, al zal hij me waarschijnlijk niet meer kennen."

Sneekweek

Sandor van der Heide en Jan Vlap

Een kleine twee maanden na de jaarlijkse Sneekweek beleeft 'Snits' deze week een soort extra editie van de Sneekweek. Binnen twee dagen brengen zowel Ajax, AZ als koningin Beatrix een bezoek aan het Friese stadje. ONS Sneek en Ajax nemen het woensdagavond tegen elkaar op. Een dag later wacht de bekerwedstrijd tussen Topklasser SWZ Sneek en AZ. Op diezelfde avond wordt het nieuwe theater van Sneek door de koningin geopend. ,,Deze week is misschien wel een soort tweede Sneekweek met het bezoek van Ajax, AZ en Koningin Beatrix. Voor Sneek zijn dergelijke evenementen enorm. Zeker als ze alle drie binnen twee dagen plaatsvinden. Aan alles is te merken dat deze twee dagen voor iedereen in Sneek uniek zijn. Dit is 'once a lifetime'.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans