dagboek > overzicht
Dagboek november 2012Bekiek hele maand 
 
28 november om 22:37
 
Sneek in de waterprizen!!





Henk Wiering fan Landustrie Sneek


Fanavend het Landustrie Sneek de waterinovasypries 2012 in de wacht sleept. Ut Sneker bedriëf maakt avansearde sensňrtechnology foar de bewaking fan diken. In februwary had ik un intervie ( foar de Friesland Post ) met Henk Wiering fan Landustrie over ut nou bekroande projekt. Sien hieronder! Fan harte Henk en Landustrie!!

Ok was der un pries foar affalwaterprojekt in de Noorderhoek, węrbij’t ut affalwater skeiden insameld en skoanmaakt wurdt in de wyk self. Oud-wethouwer Jan Bargboer was de groate stimulearende kracht acht dit súksesfolle projekt. Hulde Bargboer cs!!

De Slimme dijk van Landustrie Sneek


De hoge waterstanden in het noorden van het land rond de jaarwisseling en de wateroverlast die daarbij gepaard ging heeft in Friesland voor meer dan natte voeten gezorgd. Het Wouda stoomgemaal in werking kon in een week tijd meer bezoekers begroeten dan anders in twaalf maanden. Maar de wateroverlast heeft ook de Slimme Dijk in de kaart gespeeld. Een dijk vol chips en glasvezelkabels die tijdig waarschuwen voor verzwakking. Volgens Henk Wiering van Landustrie in Sneek wordt 2012 het jaar van de doorbraak van de ‘Slimme Dijk’.

Wat moeten wij ons voorstellen bij zo’n slimme dijk?


‘ Wat is een slimme dijk ?’ Een ‘ slimme dijk ’ is een dijklichaam voorzien van sensoren. Met de gegevens die deze sensoren leveren is het voor een beheerder mogelijk om op afstand informatie te verzamelen over de stabiliteit van een dijk. En biedt het systeem van Landustrie en Volker Wessels daarbovenop de mogelijkheid in te grijpen wanneer nodig.

Loop Nederland overstromingsgevaar met de huidige dijken?


Het is niet aan Landustrie om te vertellen of Nederland gevaar loopt met de huidige dijken. Wat wel het geval is dat de dijken getoetst worden aan nieuwe berekeningen en dat er gedeelten zijn die daar niet aan voldoen.


Hoe lang zijn jullie al bezig met de ontwikkeling van de slimme dijk en wat zijn de resultaten? Hoe uniek is het systeem van Landustrie?

Landustrie is na de doorbraak in Wilnis 2004 ( een gevolg van uitdroging) met het idee gekomen om de dijken te conditioneren door deze te bevochtigen wanneer nodig. Hiervoor is een systeem bedacht dat gepatenteerd is. Kennis hebbende van de activiteiten van Landustrie is ons bedrif vrij snel daarna benaderd door TNO voor deelname om hier in groter verband over na te denken. Hieruit is de Stichting IJkdijk ontstaan. Op de locatie Booneschans is door de Stichting een ‘ proeftuin ’ ingericht waar een aantal experimenten hebben plaatsgevonden. Onder andere om macrostabiliteit van dijken te onderzoeken en het faalmechanisme piping. Kort samengevat de onderzoeken, het zoeken naar oplossingen en het uitvoeren van experimenten loopt al sinds 2004/2005. Het systeem dat Landustrie in samenwerking met TNO en Volker Wessels heeft ontwikkeld is uniek omdat het systeem de beheerder de mogelijkheid geeft om naast het monitoren ook de gelegenheid biedt om direct – op afstand -in te grijpen om water aan een dijklichaam te ontrekken c.q. toe te voegen ( verbeteren van de macrostabiliteit) of piping ( faalmechanisme) tegen te gaan. We zijn hier enige van alle partijen in.


Hoeveel meetapparatuur is nodig en waar? De lokale verschillen zijn groot en hebben daarom behoorlijke invloed op het monitoringresultaat. Hoe anticiperen jullie daarop?


Met de kennis van nu kunnen we dijken opdelen in vakken van ca. 150 meter. Waarin we slechts twee , haardunne, glasvezel sensoren in hoeven te brengen die in staat zijn temperatuur in tienden van graden en druk te meten. Dat gebeurt in millimeters nauwkeurig.


Hoe robuust zijn de verschillende systemen? Wat gaat het kosten? Wat zijn de eisen waaraan monitoring absoluut moet voldoen? Wie zouden deze kosten moeten dragen?


Deze systemen moeten tientallen jaren kunnen functioneren. De kosten hangen sterk af van de omstandigheden. Wat is het type dijk, welke voorzieningen zijn wel of niet aanwezig en ga zo maar door. De eisen die gesteld worden aan dergelijke systemen is dat ze 120% betrouwbaar moeten zijn. De kosten zijn uiteraard voor de gebruiker.


En, de belangrijkste vraag, zorgt een slimme dijk voor toegevoegde waarde als het gaat om hoogwaterbescherming en het beheer en onderhoud van waterkeringen?


Deze vraag kunnen we met de ervaring die we nu hebben volledig met ja beantwoorden. We hebben aangetoond dat het systeem werkt en dat we – tegen de verwachting van experts in - piping konden stoppen. Daarnaast heeft de dijkbeheerder direct online informatie over de status van het dijklichaam met betrekking tot de stabiliteit van een dijk. En dat is belangrijk bij hoogwater!

Friesland Post-februari 2012 Foto Robert Posthumus, interview Henk van der Veer.