dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2013Bekiek hele maand 
 
29 jannewary om 18:07
 
Aantal voortijdig schoolverlaters in Zuidwest Friesland laagste van Nederland!

Meer leerlingen gingen vorig schooljaar in bezit van een startkwalificatie van school. Het aantal voortijdige schoolverlaters is daarmee in de regio Zuidwest Friesland opnieuw gedaald. In het schooljaar 2010-2011 was het aantal leerlingen dat vroegtijdig de school verliet nog 2.5%, in 2011-2012 was dit nog 2%. Hiermee heeft de regio Zuidwest Friesland het laagste percentage voortijdig schoolverlaters van Nederland. Het landelijk gemiddelde ligt op 3.2%.

Wethouder Sjoerd Tolsma van Súdwest-Fryslân: “De gezamenlijke aanpak door Littenseradiel, Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Súdwest-Fryslân is de basis van dit succes. Juist nu in deze tijd is het belangrijk dat jongeren met een startkwalificatie de arbeidsmarkt betreden. Een diploma betekent een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De kans dat de jongere werkloos blijft of in de criminaliteit belandt is kleiner. Natuurlijk, elke jongere die zonder diploma de school verlaat is er één teveel. Maar dit resultaat laat zien dat door een gezamenlijke aanpak door scholen en gemeenten er winst te boeken is. Deze samenwerking verdient een groot compliment!”

Het voortgezet onderwijs speelt een grote rol bij het voorbereiden van leerlingen bij de overstap naar vervolgonderwijs. Vooral met goede loopbaanoriëntatie, waarbij leerlingen een goed beeld krijgen van de kansrijke sectoren in de regio, en juiste begeleiding lukt het scholen om leerlingen op school te houden.

Ook het programma 'forte', waarin leerlingen die het voortgezet onderwijs verlaten zonder diploma naar het mbo worden begeleid, is zeer succesvol. 80% van de deelnemers aan dit programma behaalt toch nog binnen een jaar het diploma. Leerlingen die een leerwerktraject volgen (Bbl-ers) en uitvallen omdat er vanwege de crisis geen banen zijn ontvangen in Zuidwest Friesland extra begeleiding in de vorm van jobhunting.