dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2013Bekiek hele maand 
 
30 jannewary om 23:13
 
Alfred van den Heuvel: “ Dit theater is heel goed…”

Vanavond speelden Alfred van den Heuvel, Barbara Pouwels, Han Oldigs, Kiki Classen en Sanne Langelaar de relatiekomedie MIDLIFE van Niek Barendsen. Een vermakelijke komedie, met veel herkenning. Hier en daar lag het er misschien wat al te dik boven op, maar toch genoeg om te lachen. Wat opviel was het enorme tempo waarin gespeeld werd. Na afloop had ik nog een kort interview met Alfred van den Heuvel en vroeg hem o.a. over hoe hij het nieuwe theater van Sneek vond.

“ Ik kan niks anders zeggen dan dat dit theater goed is, heel goed! ” Acteur Alfred van den Heuvel was vanavond na afloop van de voorstelling MIDLIFE duidelijk. “Het klinkt allemaal walgelijk positief, maar het is wel zo. Ik heb gewoon een hele fijne avond gehad. Ik vind het een heerlijk stuk om te spelen omdat ik een hele avond op het toneel mag staan. Grote rollen zijn fijn om te spelen, ook op een technische manier. In kleine rollen is er iets heel raars met je energie aan de hand, die komt niet los, je laat een klein keuteltje en moet weer af. Je gaat weer af, moet weer precies weten wanneer je op komt. Het is niet voor niets dat de paukenist de zenuwenlijder van het orkest is, heel lang wachten maar er wel moeten zijn. Deze rol van Robert die in een midlife-crisis terechtkomt is mij op mijn lijf geschreven.”

Wat opviel was het hoge tempo waar in gespeeld werd. Van den Heuvel: “ Als het tempo omlaag gaat, als de bal niet omhoog gehouden wordt, dan zakt het in. Komedie moet een horloge wezen, moet doorgaan,doorgaan en nog eens doorgaan. En ik voelde dat het publiek hier in Sneek alles wel meenam wat meegenomen moest worden. Ik vond dit een van de beste voorstellingen. Het stuk is nu na zo’n 45 keer helemaal ingespeeld, we weten precies waar het ligt, waar het spannend wordt, waar we een beetje doorheen moeten fietsen. Zonder dat het routine wordt. Het hangt ook van het publiek af, soms komen ze net niet over de streep. Dan zijn ze wel aandachtig, maar er wordt net niet gereageerd. Dat was vanavond duidelijk niet het geval, een prachtig publiek. Dit theater is het in ieder geval allemaal waard, een provincietheater in een klein stad.”

“ Of er verschil is tussen spelen in het noorden van het land en de rest? Het verschilt eigenlijk een beetje van stad tot stad, maar je kan in het algemeen zeggen dat in het noorden is er meer aandacht. Er wordt beter inhoudelijk geluisterd, als ik het heel grof moet zeggen. Het noorden gaat voor de inhoud, lekker protestants. Dit genre drijft op de herkenning. Wij bespelen altijd de vrouwen, die moet je mee krijgen, want die nemen hun man mee naar theater.”


“ We hebben vanavond met Beatrix de actualiteit er nog even in gegooid. En toen ik vroeg wat de Sneker mannen nu van mijn escapades vonden, dan stap je even uit de vierde wand, maar dat kon hier!”

Er waren vanavond een 300 theaterbezoekers die deze komedie zagen