dagboek > overzicht
Dagboek maart 2004Bekiek hele maand 
 
7 maart om 18:06
  Moaie avend had, gister in Franeker met Harlinger Bauke van der Woude en Campbell Forbes fan de Bahama's. B.& C. wat singe, ik foarleze.

Fandaach un moaie nieuwe site 'ontdekt', over taal: http://taal.phileon.nl
"Deze website richt zich op de 'andere' autochtone talen van Nederland.", staat der in de inleiding te lezen.
Op dizze site ok de folgende fraach: "Is het spreken van een dialect schadelijk voor kennis en vaardigheid van het Standaardnederlands?"

Ut antwoard:

"Nee, het spreken van een dialect naast het Nederlands is niet schadelijk voor het spreken van Standaard Nederlands. Verschillende onderzoeken onder basisschoolkinderen laat zien dat kinderen die naast het Nederlands nog een dialect spreken, gemiddeld beschikken over de beste taalvaardigheid. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat een tweetalig persoon (want zo kan een dialectspreker ook wel aangeduid worden) een goed taalgevoel ontwikkelt, omdat hij/zij twee taalsystemen naast elkaar heeft aangeleerd."

Dat is even wat anders as ut meiske út de Lemmerwech West dy't groats as un kyp met fier poaten teugen har moeke sei: "In Groningen horen ze niet eens meer dat ik uit Friesland kom!"
Gelukkech was moeke wizer: "Kan wel weze, mar dou bliëfst un Sneker. Sterker nňch één fan de Lemmerdyk. En dęr binne alle męnsen gelyk!"