dagboek > overzicht
Dagboek september 2014Bekiek hele maand 
 
1 september om 17:20
 
Kunst ouwe Kweekskoal an diggels…Sneek het nňch al wat kunst op straat, kunstwerken dy’t fan de openbare dyk te siën binne. Op myn dagelekse ( ferplichte…) kuiertňchten deur de stad siën ik altyd goëd om mij heen.

Foarege week liep ik langs de ouwe Kweekskoal an de Parallelwech. Ok dęr un prachtege muurdekorasy. Lees mar even wat hieronder staat:

“ Bij de uitbreiding in 1958 van de christelijke kweekschool aan de Parallelweg werden door de kunstenaar Anno Smith uit Eelderwolde op de zij- en voorgevel van het gebouw verschillende muurdecoraties aangebracht. Bij de heropening van de school vertelde Smith dat het keramiek op de zijgevel een uit het christelijk monogram opspuitende fontein voorstelt.

De fontein wordt omgeven door drie vliegende vogels, die de leerlingen verbeelden. De leerlingen vliegen uit nadat ze van de bron (de school) het voedsel hebben ontvangen. De in 1958 op de voorgevel aangebrachte keramiektableaus zijn inmiddels verdwenen. Het waren vier tegelvormige voorstellingen:

1. Het alziend oog met zon, maan en sterren, tezamen het heelal uitbeeldend.
2. Een waterkolom en het christelijk monogram boven een draak, de overwinning en onderdrukking van satan symboliserend.
3. Een op aarde neerdalende duif en een opvlammend vuur, de Heilige Geest voorstellend.
4. Druivenstokken en korenaren, die voor het Heilig Avondmaal staan.

Met het geheel wilde de kunstenaar de schepping weergeven, met de elementen scheppende geest, water, vuur en aarde.

De christelijke kweekschool, later pedagogische academie, betrok in 1974 het gebouw De Him aan de Hemdijk. Het gebouw aan de Parallelweg werd toen in gebruik genomen door de Rooms katholieke Mavo, die inmiddels is opgegaan in de Regionale Scholengemeenschap (RSG). In 2004 is begonnen met de verbouw van het schoolgebouw aan de Parallelweg tot appartementencomplex.”

An diggels

In bovenstaande info staat dat de “ aangebrachte keramiektableaus zijn inmiddels verdwenen ”. Dat is dus nyt waar. De tableau’s binne der nňch altyd, mar der wurdt absolút nyt op past. Een fan 4 werken is ondertussen an pún: “ Het alziend oog met zon, maan en sterren, tezamen het heelal uitbeeldend ”, is niks mear fan over. Siën bovenste foto.

Ik hew gyn flau benul wie’t ferantwoardelek is foar dizze kunstwerken, mar ut is rondút bespotlek dat der su met beeldende kunst om gaan wurdt!