dagboek > overzicht
Dagboek september 2014Bekiek hele maand 
 
7 september om 10:18
 
Tentoonstelling VOOR THUIS, in het Fries Scheepvaart Museum

Zeemanssouvenirs uit de collectie van Albert Flonk te West-Terschelling vormen van 13 september tot en met 30 november de nieuwe tentoonstelling ‘Voor Thuis’ in het Fries Scheepvaart Museum te Sneek. Het museum ontving in 2013 ontving van hem een omvangrijke schenking van ruim 300 voorwerpen. De zeemanssouvenirs daar uit worden getoond in de expositie.

Albert Flonk is een rasverzamelaar met een grote liefde voor archeologie en scheepvaart. Als kind begon hij aan een verzameling stenen en fossielen. Hij maakte van deze hobby zijn beroep, toen hij restaurateur bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek in Amersfoort werd. Vele duizenden scherven zijn daar door zijn handen gegaan.

Opgroeiend in Noord Groningen was de kust nooit ver weg. Een zeevarende voorouder bracht een vleugje zeemansbloed in Alberts aderen. De gedachte aan verre reizen intrigeerde hem van jongs af aan.

Archeologie en Scheepvaart kwamen in 1981 samen in een expeditie naar Spitsbergen waar Nederlandse walvisvaarders in de 17e eeuw een nederzetting hadden gesticht. Toen kort daarop de functie van conservator vrijkwam bij museum ’t Behouden Huys op West-Terschelling hoefde Flonk niet lang na te denken. In elf jaar transformeerde hij het museum tot een toonaangevend instituut over Terschellinger geschiedenis en de nauwe banden van het eiland met de zee- en walvisvaart.

Het naast het museum gelegen woonhuis van Albert, toepasselijk genaamd ‘Spitsbergen’, vulde zich in de loop der jaren met de meest uiteenlopende verzamelingen. Navigatie-instrumenten, scheepsportretten, spekmatten, schelpen en niet te vergeten de verzameling strijkijzers van Alberts vrouw Ineke vulden elke hoek van hun huis.

Toen ze kleiner gingen wonen werd het tijd een deel van de verzameling een nieuwe bestemming te geven. Al eerder gaf Albert een grote verzameling zeemanssouvenirs in bruikleen aan het Fries Scheepvaart Museum. Met de nieuwe aanwinsten beschikt het Fries Scheepvaart Museum nu over een indrukwekkende collectie zeemanssouvenirs.

De rijke variatie in souvenirs geeft een prachtig beeld van de belangrijkste bestemmingen waarop de Noord-Nederlandse zeevaart zich richtte. Te zien zijn onder andere Riganappen uit het Oostzeegebied, collages van Braziliaanse vlindervleugels, Engels aardewerk en opgezette vogels uit Nieuw-Guinea. Daarnaast geven scheepsportretten, scheepskisten en een greep uit de omvangrijke collectie navigatie-instrumenten een indruk van het leven aan boord.