dagboek > overzicht
Dagboek september 2014Bekiek hele maand 
 
26 september om 12:25
 
Edoza zingt voor vergulde klok

Sneek – Zondag 28 september om 15:30 uur vindt er in de St. Martinuskerk (1872, rijksmonument, architect Pierre J.H. Cuypers) aan de Singel 62 in Sneek een uniek concert plaats voor een wel héél speciaal doel. De opbrengst van dit concert is namelijk bestemd voor het verven en vergulden van de wijzerring en wijzerplaat van de klok aan de voorgevel van de kerk. Het groot Interkerkelijke Mannenkoor EDOZA uit Sneek verleent daarom graag zijn medewerking.

Tijdens dit concert zullen er diverse solisten optreden waaronder pastoor Peter van der Weide en Kees Poiesz

Op het ontwerp van de toren door P.J.H. Cuypers komt een grote wijzerplaat voor, om voor omwonenden en voorbijgangers aan te geven hoe laat het is.

Deze wens ging pas in vervulling op 17 november 1984 toen het uurwerk in gang werd gezet. Het is afkomstig uit een afgebroken kerk elders en geďnstalleerd door de firma Vellema, destijds te Blija, in de hanenbalken van de kerk boven de preekstoel. De wijzerplaten zijn ook door dit bedrijf vervaardigd voor de klok aan de Singelzijde en aan de kant van de Harinxmakade. Zij werden geschonken door de Stichting Old Burger Weeshuis. Ze zijn een nuttige verfraaiing van het stadsbeeld en ze worden zeer vaak geraadpleegd. Na dertig jaar in weer en wind de tijd te hebben aangegeven is het verguldsel aan vernieuwing toe. Het vergulden van de wijzerring en wijzerplaat van de klok is onderdeel van de grote restauratie aan de voorgevel van de kerk die in het jaar 2015 zal plaatsvinden.

De toegangskaarten ŕ 5,00 euro zijn verkrijgbaar bij:

•Sigarenmagazijn Sipma, Schaapmarktplein 13 Sneek
•Primera, Singel 10 Sneek
•ILLS lingerie, Oosterdijk 52 Sneek
•Op de dag zelf in het portaal van de kerk