dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2014Bekiek hele maand 
 
29 ňktober om 20:55
 
GERRIT BRETELER EN ANKE VAN DER KWAAK EXPOSEREN BIJ GALERIE PETER BAX

SNEEK – Van 8 november t/m 27 december 2014 is er een bijzondere expositie te zien bij Galerie Peter Bax. Gerrit Breteler exposeert met zijn realistische kunstwerken, dit in combinatie met de keramische creaties van Anke van der Kwaak. De expositie start zaterdag 8 november met een inloopdag van 10.00 – 17.00 uur. In de namiddag wordt de inloopdag opgeluisterd met muziek gespeeld door studenten van het Kunstencentrum Atrium. Iedereen is hierbij van harte welkom, ook zonder uitnodiging.

“Een bijzondere expositie ter afsluiting van dit bijzondere jaar”, Aldus galeriehouder Redmer Bax. De heren Bax kijken terug op een jaar waarin onder andere de werken van Joke Plomp, François Lodewijckx en Bram Vermeulen werden geëxposeerd, Wim Vromans met een expositie werd geëerd en waar met de thema expositie van Weduwe Joustra vele bezoekers werden ontvangen. Ook de laatste expositie van dit jaar is er een die een bezoek meer dan waard is.

Gerrit Breteler

“Op een dag drink je geen Grolsch meer…….” is zonder twijfel het bekendste nummer van zanger Gerrit Breteler. Maar de geboren Tukker is meer dan een zanger. Breteler is een veelzijdig kunstenaar niet alleen door zijn zang, maar ook door het schrijven van gedichten, toneelstukken, requiems en natuurlijk zijn schilderkunst.

Geboren in Enschede (1954) komt Gerrit met zijn Twentse vader en Friese moeder als 13-jarige jongen in 1967 naar Friesland. Het platteland ervaart hij als een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hij woont al jaren met zijn vrouw en twee kinderen in een grote oude boerderij bij het dorpje Nes, nabij de Waddenzee.

Al op jonge leeftijd voelt hij zich aangetrokken tot de (klassieke) beeldende kunst en ontvangt hij zijn opleiding aan de kunst-academie “Vredeman de Vries” in Leeuwarden.

Hij ontwikkelt zich tot een veelzijdig kunstenaar. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de traditionele schilderstijl van de Gouden Eeuw, waarbij het ambacht een essentieel onderdeel is van de kunst.
Het werk van Gerrit Breteler kenmerkt zich door passie en vakmanschap en een veelheid aan onderwerpen. Hij noemt zichzelf daarbij een ‘romantisch realist’. Gerrit Breteler laat onder andere zijn karakteristieke portretten zien bij Galerie Peter Bax.

Anke van der Kwaak

Na haar sportopleiding en na jaren werkzaam te zijn geweest als sportleidster, volgde Anke van der Kwaak een cursus pottenbakken. Zij voelde zich zo aangetrokken door de klei dat zij de vakopleiding "keramische technieken" (de huidige SBB) in Gouda ging volgen. In 1994 is zij met goed gevolg afgestudeerd in de vakken handvormen en draaien, waarna zij nog extra leerjaren draaien en glazuren volgde.

Al tijdens haar opleiding is zij zich gaan verdiepen in het thema "Japan", hetgeen nog steeds in haar werk zichtbaar is. "Ik heb iets met Japan. Dat is eigenlijk per ongeluk zo gekomen. Toen ik mij erin ging verdiepen ontdekte ik dat ik vooraf meer met die stijl had dan ik in eerste instantie vermoedde".

Het werk van Anke van der Kwaak is meestal raku gestookt en wordt vaak voorzien van uiteenlopende dekseldecoraties van hout tot koper. Het chaotische van de ontstane barstjes vormen een contrast met de strakke vorm van haar dekselvazen. Hout van wijngaarden, bossen en het strand vormen weer een eenheid met de craquelé. Zij probeert een balans te vinden tussen strak en grillig.

Naast het raku werk maakt zij ook vazen die bedoeld zijn voor de ikebana (Japanse bloemschikkunst). Anke van der Kwaak is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten. Haar werk is te zien in galeries en op nationale en internationale keramiekmanifestaties.

Meet & Greet

Op zaterdagavond 20 december 2014, vanaf ca. 18.00 uur, is er een Meet & Greet met Gerrit Breteler en Anke van der Kwaak, waarbij beide kunstenaars over hun leven en werk kunnen vertellen vertellen. Het is, door tijdig in te schrijven, voor een klein gezelschap mogelijk hieraan deel te nemen. U kunt dan, in een ongedwongen sfeer en zonder verplichtingen, samen met hen genieten van een meergangen diner. Dit is een bijzondere avondvullende ervaring te midden van de kunst.

De expositie duurt tot en met 27 december.