dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2014Bekiek hele maand 
 
31 ňktober om 11:52
 
Jogchum Hoornveld ontfangt earste eksemplaar ‘ Op klompen troch de dessa ’





Gistermiddach is ut boek ‘ Op klompen troch de dessa ’, fan Hylke Speerstra presenteard. Oud-dňrpsgenoat út de Hommerts Jogchum Hoornveld ( hij hoopt op oudjaarsdach 101 jaar te wurden ! ) kreech un earste eksemplaar overhandegd fan de auteur. Rynk Bosma skreef ut fňlgende ferslach. Foto is fan Henk Bootsma.

HEERENVEEN – De grote zaal van Trinitas in Heerenveen was donderdagmiddag 30 oktober afgeladen vol. Ruim 500 genodigden waren getuige van de presentatie van het nieuwste boek Op klompen troch de Dessa van Hylke Speerstra over de lotgevallen van Friese Indiëgangers en de nasleep van dat ‘avontuur’ dat officieel als ‘politionele acties’ in de geschiedenisboeken terecht kwam. Achttien verhalen en op de voorste rijen zaten ze alle achttien.

Allemaal 87 jaar of ouder zo wist Huisman uit Katlijk te vertellen. Hij kon het weten want hij was een van die mannen die hun verhaal aan Speerstra vertelde. De enige uit Heerenveen, de rest kwam allemaal uit de zuidwesthoek van Friesland, zo zei hij. Speerstra heeft het talent om op de juiste plaats te beginnen en bovendien de gave overal net op tijd bij te zijn, zo stelde Douwe Draaisma vast. Of het nu om binnenvaartschippers ging of om emigranten, steeds was Speerstra er in de slotfase van hun leven bij om hun levensverhalen in een boek te vereeuwigen.





Waarom aan het eind van je leven wel het verhaal vertellen, zo vroeg Douwe Draaisma zich af. Het is niet alleen omdat deze neiging sterker wordt naarmate een mens ouder wordt. Het is de behoefte om recht te doen aan eigen leven en verleden. Hij memoreerde de belevenis van een Indiëganger die in het ‘heitelân’ dood werd gewaand. De rouwdienst was al achter de rug toen de overledene zich in het holst van de nacht plotseling meldde bij de ouderlijke woning. Zijn vader gaf hem als begroeting een hand, en dat was het. ‘Andere tijden’, zo voegde Draaisma er cryptisch aan toe, geen tijden van hoog oplaaiende emoties.

,,Op myn leeftyd wurdt it tiid foar ‘nederigheid’,’’ aldus de auteur zelf. Hij erkende dat de herinneringen van de Indiëgangers verhalen voortbrachten ‘Dy’t ik sels net betinke kinnen hie’. Hij citeerde ‘Jogchum fan Heech’ die op een bepaald moment zei ‘Sa’t de oarloch der is, sa is de leafde der ek’, een uitspraak Obe Postma waardig volgens de schrijver. Bovendien koren op de molen voor de onverbeterlijke romanticus Speerstra, zoals hij zichzelf noemt, en die status bevestigde hij nog eens met de slotwoorden ‘Jim bliuwe ús jonges want wy ha jim heard’.

Het eerste exemplaar was voor de absolute nestor in het gezelschap van verhalenvertellers, Jogchum Hoornveld uit Heeg, ‘Op hast in fearns jier nei 101 jier’. Het andere exemplaar was voor een pakesizzer van Speerstra, op weg is naar zijn achttiende levensjaar. Oud en jong verenigd dus, hoewel oud donderdag duidelijk in de meerderheid was in de grote zaal van Trinitas.

Op klompen troch de dessa is te koop bij de boekwinkel of bij bol.com en bornmeer.nl