dagboek > overzicht
Dagboek maart 2015Bekiek hele maand 
 
13 maart om 19:30
 
Boek over de Joden van Hasselt

Su nau en dan hew ik op de digitale sneldyk kontakt met skriëfster Geke Mateboer út Hasselt ( ňf woant se in Genemúden ). Kňrtleden is der un boek over de Joadse inwoaners fan Hasselt ferskenen dat deur Geke skreven is. Ik hew ut boek gister binnen kregen. Sal der nou fanavend in alle rust in leze. Bij har útgeverij Ervaar Boeken staat dit over de públikasy te lezen:

“ Voor ons komt de bevrijding te laat” van auteur Geke Mateboer. Het is geen doorsnee geschiedenisboek. De kern wordt gevormd door een overzicht van het Joodse leven in Hasselt, de komst van de eerste Joodse inwoners en hun plaats in de maatschappij. Maar het boek zoomt vooral in op de acht personen die in het tweede oorlogsjaar uit hun omgeving werden gerukt om door de nazi’s in Sobibor en Auschwitz te worden vermoord. Bernard en Henriëtte Marcus, twee van hun drie zonen, hun schoondochter en driejarig kleinkind. De slagerszoon David Meijer Keijzer en het echtpaar Saar en Simon Keizer…. Wie waren ze, hoe woonden ze, welke plaats hadden ze in de Hasselter samenleving? Werden ze na hun deportatie gemist in Hasselt? Hoe ging de samenleving om met dit verlies?

Foto’s brieven, politierapporten en getuigenverslagen vormen een reconstructie, samen met gesprekken met nabestaanden. Schrijfster Geke Mateboer geeft daarnaast ook een kijkje in haar eigen belevingswereld tijdens de zoektocht naar wat zij noemt ‘de zwartste kant’ van de Tweede Wereldoorlog.