dagboek > overzicht
Dagboek maart 2015Bekiek hele maand 
 
23 maart om 19:39
 
EXPOSITIE MET SPEELSE KLEUREN BIJ BAX KUNST

SNEEK - Zaterdag 4 april 2015 opent er een nieuwe expositie bestaande uit schilderijen van Erik Zwezerijnen in combinatie met keramiek van de inmiddels overleden Lya Vros.

De expositie start zaterdag met een inloopdag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Daarvoor krijgen de vrienden van de Galerie van 10.00 uur tot 12.00 uur de gelegenheid tot voorbezichtiging van de expositie. Genodigden en bezoekers worden de gehele dag verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje. Vanaf 15.00 uur is er live muziek m.m.v. het Kunstencentrum Atrium. Anna Marije Buren komt ditmaal spelen. Was u nog niet eerder tijdens een inloopdag aanwezig, wees dan gerust deze keer van de partij.

“Kunst is voor mij: vrijheid!,” aldus Erik Zwezerijnen, autodidact kunstenaar sinds 1998, geboren in 1958 in Jutfaas. “Wanneer ik schilder, ben ik aan niets of niemand verantwoording schuldig, behalve aan mijzelf. Niet gebonden aan regels als perspectief, lichtval of anatomie, deze vrijheid volledig gebruiken om op geheel eigen wijze mijn verhaal neer te zetten: toegankelijk, vol mysterie, zwierig- figuratief, speels, altijd rijk aan kleur en expressie.” Zwezerijnen koos op veertigjarige leeftijd bewust voor de beeldende kunst: schilderijen, abstract en later ook meer figuratief. Zijn inspiratie is het leven zelf, verbindingen van mens en religie, het mysterie. Zwezerijnen beschouwt het als zijn passie om “steeds verder door te dringen tot de essentie van het leven, hoe deze er ook uit moge zien en waar deze te vinden is. Niet als twijfelende zoektocht, maar om vanuit een trefzekere basis verder te ontdekken en ontwikkelen.” De kleurrijke schilderijen van Erik Zwezerijnen zijn en waren reeds te zien in o.m. Berlin, Barcelona, New York, Buenos Aires, Cancún/Mexico, Sarajevo, Trentino, Edinburgh, Abidjan/Ivoorkust, London, Amsterdam, Brussel, Miami, Paris, Monaco, Aalborg (DK) en Chapel Hill (USA).

Lya Vros (geboren 11-11-1952 en overleden 30 -11-2012) exposeerde nog niet eerder bij Bax Kunst.

Al haar gemaakte objecten zijn unica's. Het spelen met het materiaal vond ze het leukste, gaandeweg ontstonden objecten door haar enthousiasme. De decoratie van haar werk was één van haar specialiteiten. Bezoekers die haar werk bekijken, raken betoverd en krijgen altijd een lach op hun gezicht. Omdat er veel te zien is in en bovenop de objecten, ziet iedereen er wat anders in. De kleuren doen hierbij ook hun werk uiteraard, en vormen daarom een uitstekende combinatie met het werk van Zwezerijnen.
Lya werkte over de hele wereld. Zo exposeerde zij bijvoorbeeld in Spanje en in Zweden. Vros was lid van de Vereniging Noord-Nederlandse Keramisten. De galerie grijpt deze expositie aan om een hommage te brengen aan haar kleurrijke creaties. Caroline Houthuyse was 23 jaar lang de partner van Lya Vros en zal tijdens de Meet & Greet aan tafel schuiven om te vertellen over haar werk en leven. Vros en Houthuyse gaven samen een boek uit: ‘Kleur ben je zelf’ omdat kleur zo belangrijk is in je bestaan. Zij gaven lessen en trainingen over hoe je kleur kunt inzetten in je leven.

MEET & GREET

Op 16 mei vanaf ca. 18.00 uur, is er een Meet & Greet met de exposerende kunstenaars aan tafel. Het is slechts voor een klein gezelschap mogelijk hieraan deel te nemen. U kunt dan, in een ongedwongen sfeer en zonder verplichtingen, samen met hen genieten van een meergangen diner. Een bijzondere, avondvullende ervaring. Voor meer informatie over dit concept kunt u contact opnemen met de galerie of een bezoek brengen aan de website www.baxkunst.nl

De expositie duurt t/m 16 mei 2015.