dagboek > overzicht
Dagboek júny 2015Bekiek hele maand 
 
5 júny om 17:51
 
COA vraagt om opvanglocatie voor vluchtelingen in Sneek

Foar de Snekers: ut AZC sal op ut foarmalege Black Boys terein komme.


De gemeente Súdwest-Fryslân en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) willen vluchtelingen opvangen in Sneek. Het COA heeft aan de gemeente gevraagd om op het terrein van het voormalige sportpark in de wijk Noorderhoek een opvanglocatie voor vluchtelingen te mogen bouwen. Door onder meer de oorlog in Syrië zijn veel mensen uit die regio op de vlucht. Dit betekent dat het COA in het hele land zoekt naar tijdelijke nieuwe opvangplaatsen. Burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân willen hier aan meewerken. Zij vinden het belangrijk dat mensen die alles moeten achterlaten om oorlogsgeweld, discriminatie en terreur te ontvluchten een veilige plek krijgen.

Maximaal 600 mensen

Het COA wil op het voormalige sportpark een opvanglocatie neerzetten. Dit is voor een periode van vijf jaar. Dit kan één keer verlengd worden met nog eens vijf jaar. Op de locatie kunnen maximaal 600 mensen wonen. Het COA is verantwoordelijk voor de begeleiding en biedt de vluchtelingen tijdens hun verblijf in de opvangcentra programma’s aan. Deze gaan over de Nederlandse samenleving, inburgering en terugkeer. De vluchtelingen zorgen voor zichzelf. Ze doen het huishouden, halen boodschappen e.d.

Proces

Het college van burgemeester en wethouders willen meewerken aan de vraag van het COA om een asielzoekerscentrum te vestigen in Sneek. De volgende stap is dat de gemeente Súdwest-Fryslân en het COA afspraken moeten vastleggen in een bestuursovereenkomst. Het college heeft de gemeenteraad op 4 juni vertrouwelijk geďnformeerd. Vrijdag 5 juni zijn de bewoners van de wijk Noorderhoek geďnformeerd met een brief.

Informatieavond maandag 8 juni

Maandagavond 8 juni is er een informatieavond voor de bewoners van de wijk. Het college van burgemeester en wethouders en het COA zijn aanwezig om de bewoners van de wijk zo goed mogelijk te informeren en vragen te beantwoorden.