dagboek > overzicht
Dagboek júny 2015Bekiek hele maand 
 
8 júny om 16:54
 
Uit het Friesch Dagblad van 18 ferbruari 2003

Foto: archief

Sneek vecht sluiting azc aan


Sneek - De gemeente Sneek gaat procederen tegen het besluit van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het asielzoekerscentrum in de stad te sluiten. Sneek beschuldigt het COA van contractbreuk. De inzet van de procedure is dat het asielzoekerscentrum in Sneek blijft.
De ingeschakelde jurist zal zeker bekijken of de gemeente economische schade ondervindt van de sluiting, maar dat is niet het belangrijkste. ,,Wij hebben liever dat het asielzoekerscentrum blijft dan dat we een schadevergoeding krijgen’’, aldus burgemeester Hartkamp. ,,Er zullen altijd vluchtelingen blijven komen en daar is een basiscapaciteit aan opvang voor nodig. Wij hebben de ervaring, en onze verenigingen en scholen kunnen het aan. In het westen van het land zijn problemen genoeg, hier is de opvang de afgelopen zeven jaar rimpelloos gegaan.’’ Wethouder Ekhart vult aan: ,,Wij doen het uit menselijke overwegingen.’’
De wijze waarop het COA de sluiting van het azc anderhalve week geleden bekendmaakte, stuit het college tegen de borst. Ekhart: ,,Wij kregen donderdagochtend een telefoontje en vijf minuten later een fax.’’ Hartkamp: ,,Dat noem ik geen overleg. Bovendien geldt er een opzegtermijn van negen maanden en dat wordt niet in acht genomen als het azc op 1 juli sluit.’’

Voortouw

De kwestie zit de wethouder en de burgemeester hoog. Volgens hen hadden de meeste gemeenten zeven jaar geleden nog geen belang bij asielzoekerscentra, en nam Sneek het voortouw. Nu er specifieke onderwijsprogramma’s en andere faciliteiten op zijn afgestemd, willen B en W het azc niet zomaar laten verdwijnen. Binnenkort, vermoedelijk begin volgende week, hebben ze een gesprek met COA-vertgenwoordigster A. Haarsma.

Leerlingen van het Regionaal Opleidingscentrum Friese Poort in Sneek demonstreren morgen tegen de sluiting van het azc. Burgemeester Hartkamp loopt niet mee, maar ,,sympathiseert’’ met de actievoerders.

In Fryslân komt meer protest tegen de reorganisatieplannen van het COA. De PvdA-fractie in de Leeuwarder gemeenteraad is van mening dat het COA afspraken schendt. Het azc Bonkevaart sluit per 1 juli. Volgens de PvdA ligt er een contract tot 2005. De fractie wil weten of het college gaat proberen het azc open te houden. De gemeente Gaasterlân Sleat, die onzeker is geworden of Balk in beeld blijft voor een azc, staakt uit protest de voorbereidingsprocedure.