dagboek > overzicht
Dagboek júny 2015Bekiek hele maand 
 
30 júny om 09:24
 
Somereksposisy fan Bertus ten Have, Sjoerd Couperus & Marijke Westerhof in St. Martinushús


Fanaf saterdach 4 júly ňrganiseart Bertus ten Have al wear foar de fijfde kear un eksposisy in ut St. Martinushús an de Harinxmakade 12 in Sneek. Tegare met Ten Have eksposeare Sjoerd Couperus syn skilderijen en Marijke Westerhof har quilts. De ekspo is falt tňt en met saterdach 8 augustus te bewonderen. Bertus ten Have stelt um self even foar:


“ Mijn naam is Bertus ten Have geboren en getogen in Joure en sinds 1989 woonachtig in Sneek. Op mijn twaalfde jaar zei Broeder Aquino, leraar schilderen op de L.T.S. in Wolvega tegen mij, als je na de brugklas bij mij komt,maak ik een decoratie/reclame schilder van jouw, want zoals jij nu al met kwast en penseel omgaat zegt mij dat je talent hebt.

Helaas legde ik dit compliment en zijn wijze woorden opzij, maar ergens diep in mijn hart.........vul maar in. De reden waarom ik niet wilde was natuurlijk absurd, maar ja, 12 jaar en zelf je eigen beslissing nemen?!

De softie's gingen naar de schildersklas en daar wilde eigenlijk haast niemand mee heen in die tijd. 40 Jaar later kwam ik bij toeval Broeder Aquino weer tegen en tijdens het gesprek wist hij nog precies van toen.
Hij zei tegen mij dat hij mijn beslissing van destijds altijd heeft betreurd. Zelf was hij een groot kenner van de schilderkunst.

Op mijn vijftigste jaar kreeg ik ineens weer zin in om te gaan tekenen en ben ik een cursus/schilderen begonnen en daarna een cursus schilderen met olieverf. Na deze cursussen ben ik heerlijk thuis aan het werk te gaan. Maar op een gegeven moment kwam ik vast te zitten en liet het een poos op zijn beloop ,vond het wel best, tot dat ik bij toeval in aanraking kwam met Jan Adamse Kunst/Decoratie schilder hier in Sneek.

Deze zei laat mij je werk maar eens bekijken. Hij stond daar niet negatief tegenover maar zei wel, toon meer lef, pak eens een spons, verfroller, plamuurmes en durf te experimenteren.

Heb het lef om wat je er bij je van binnen zit op doek te brengen. Met deze wijze woorden van de meester ben ik aan de slag gegaan.Inmiddels bezoek ik regelmatig kunstmarkten, organiseer hier in Sneek al vijf jaar een tentoonstelling in het St. Martinushuis.”