dagboek > overzicht
Dagboek september 2015Bekiek hele maand 
 
10 september om 11:55
 
Jochem Myjer

Koketteren met onwetendheid over een BN’er als Jochem Myjer kan dat. Tuurlijk kan dat, ik doe het immers. Tot gisteravond kende ik Jochem Myjer amper, ik moest bijvoorbeeld even goed kijken hoe ik zijn naam juist moet spellen. Het zegt waarschijnlijk meer over mij als over Jochem, want die timmert al jaren aan de weg.

Ik kwam hem echter nog niet eerder tegen op mijn pad. Tot gisteravond dus. Volkomen onbevooroordeeld ben ik naar het Theater aan de Westersingel gegaan om mijn allereerste optreden van deze Nederlandse cabaretier mee te maken. Geen enkele recensie over zijn programma ‘EVEN GEDULD AUB!’ gelezen.

Een explosie van gelukzaligheid overkwam mij tijdens deze magistrale theatervoorstelling. Uiteraard is alles te vangen in woorden, anders heeft het geen zin om te bloggen, ook mijn eigen recensie van deze voorstelling.

Vooraf aan de voorstelling plaatste ik nog een tweet, waarin ik mij afvroeg waarom er zo weinig over het dinsdagavondoptreden van Jochem Myjer in Theater Sneek was getwitterd. In mijn tweet ook mijn nieuwsgierigheid naar het programma geuit. Prompt een bericht van Jochem Myjer ( hij zal dat toch niet zelf doen??) dat hij zijn best ging doen!

Een understatement van de bovenste plank, want allemachtig wat knalt deze kerel erin! Werkelijk ongelofelijk zo vitaal, zo sprankelend. Alle clichés over een formidabel optreden kunnen uit de letterkast. Vanaf seconde één tot en met zijn directe aanwezigheid met het gepeupel in de foyer voor een selfie grijpt deze cabaretier-virtuoos je bij de strot.

Wat voor mij persoonlijk na gisteravond vooral hangen blijft is de man zijn levenskracht, zijn comeback na een zware operatie. Zelf roep ik keer op keer dat de hilaritas heel veel dingen overwint, Jochem Myjer doet dat dus ook!

Voor mij een feest van herkenning! Ik had graag met deze soulmate willen praten over bepaalde ervaringen. Misschien mijn roman aan bieden. Heb dat bewust niet gedaan, dergelijke ontmoetingen vlak na een optreden vallen alleen maar tegen, heb ik zo langzamerhand geleerd.

Wie Jochem Myjer echt is? Dat weet ik na dit optreden zeker nog niet. Volgens mij heeft hij daar zelf ook nog wat moeite mee, gezien al de sleutelwoorden die hij over zijn eigen persoontje plaatst op zijn tweedaccount: Bofkont, doerak, golfer, haker, komiek, lapzwans, mafketel, parkietpooier, schobbejak, schurk, tumortijger, vader, visser, vogelaar, zemelaar!

Ik koester deze heerlijke avond, de opening van het Sneker theaterseizoen 2015/2016 en ben supertrots op Ben van der Knaap die het keer op keer lukt om grootheden als Jochem Myjer naar zijn ‘kop en kont theater’ te halen. Dat is een kwestie van gunnen!

En een inhoudelijke recensie over het optreden? Nee, ik zou in clichés vervallen, de decorbouwers te kort doen, teveel taalgrappen van ondeskundig commentaar voorzien. Gewoon zeggen dat ik het fantastisch vond, is niks mis mee!

Ik gun Jochem Myjer in ieder geval een lang en gelukkig leven!