dagboek > overzicht
Dagboek september 2015Bekiek hele maand 
 
12 september om 20:05
 
Tweede frUITmarkt trekt opnieuw veel publiek

De frUITmarkt in Sneek heeft zaterdag 12 september naar schatting 5000 bezoekers getrokken, net als de eerste editie vorig jaar. Daarmee is de Súdwest Fryske uitmarkt opnieuw een groot succes. Veel van de bezoekers kwamen gericht op het evenement af, op zoek naar specifieke informatie bij een kraam of voor het bijwonen van een of meerdere optredens. Volgens Ben van der Knaap (directeur Theater Sneek) is een derde frUITmarkt in 2016 zo goed als zeker.

De frUITmarkt werd om 11.00 uur geopend door Sytske Atsma, directeur van Stichting Bibliotheken Mar en Fean en voorzitter van het organiserende Directeuren Overleg Súdwest Fryslân (DOS). Ze werd geassisteerd door leerlingen van Musicalopleiding MUZT, onderdeel van Kunstencentrum Atrium in Sneek, die een lied zongen en gekleurde ballonen oplieten.

Atsma zei onder meer: “Cultuur verrijkt ons leven en is ons dagelijks brood.” Daarmee onderstreepte ze het belang van de frUITmarkt voor de gemeente Súdwest Fryslân.
Tot aan 17.00 uur was het een drukte van belang langs de Westersingel, Kerkgracht en Julianastraat in Sneek. Op en naast de zes podia langs de festivalboulevard vonden optredens plaats van onder andere bands, orkesten, fanfares, singer-songwriters en musicaltalenten.

Ook de kraampjes van musea, oude ambachten en andere culturele aanbieders konden rekenen op veel belangstelling. Hier werd door jong en oud ook ‘geproefd’ van een uiteenlopend aanbod: van schilderen tot beeldhouwen of het uitproberen van een instrument. Verder voerden 250 kinderen langs de route opdrachten van een ‘Appelkaart’ uit, zoals frommelhoeden maken en een mini-workshop fotografie.

Purpendicular was de officiële slotact. ’s werelds beste Deep Purple-coverband deed dat in stijl en trok een groot publiek naar het podium bij Poppodium Bolwerk.

Ben van der Knaap, directeur van Theater Sneek (lid van DOS): “De belangstelling voor de tweede editie van de frUITmarkt was wederom buitengewoon groot. Met 5000 bezoekers is de organisatie dik tevreden. Een derde editie is dan ook vanzelfsprekend.”

Foto's: Jan Douwe Gorter