dagboek > overzicht
Dagboek september 2015Bekiek hele maand 
 
12 september om 20:56
 
Open Monumentendag Súdwest-Fryslân drukker dan ooit

Gemeente Súdwest-Fryslân vierde vandaag massaal Open Monumentendag. Inwoners en toeristen konden gratis een kijkje nemen in de monumenten in Bolsward, Sneek, Workum en Woudsend. Er waren ook allerlei leuke activiteiten voor jong en oud, zoals demonstraties pottenbakken, schat zoeken en een rondvaart door de binnenstad van Sneek.

In Sneek was het het drukst. Vooral de Ayasofya Moskee trok veel bezoekers. Er werkten daar tientallen vrijwilligers mee om de Turkse cultuur te laten zien, horen… en proeven! De bezoekers konden de hele dag smullen van Turkse specialiteiten. Wethouder Bakker heeft meegeholpen om Turkse pannenkoekjes te maken.

“Het is zo mooi om te zien dat het niet uitmaakt wie je bent en wat je bent: je doet gewoon leuke dingen met elkaar,” vertelt de enthousiaste Bakker. Zo’n dag kan natuurlijk niet zonder vrijwilligers. “It is alle jierren wer geweldich om te sjen hoe’t al dy frijwilligers har ynsette foar dizze dei!” vindt Aafke Feenstra van gemeente Súdwest-Fryslân.

Woudsend had met “Monumenten, Muziek en Meer” een extra uitgebreid programma. Bewonersinitiatiefgroep “De KR8 van Woudsend” heeft het evenement georganiseerd. Wethouder Mirjam Bakker heeft onder begeleiding van de initiatiefgroep een tour door het dorp gemaakt. Ze mocht vanmiddag ook het project “Kinderkunst Woudsend” officieel openen. Vier jaar lang gaan 160 kinderen van de beide basisscholen uit Woudsend kunstwerken maken.

Speciaal voor Open Monumentendag hebben ze kunstwerken gemaakt over hoe ze zich Woudsend later willen herinneren. Het Kinderkunstproject eindigt in 2018, als we Culturele Hoofdstad zijn. Het doel is dat er een mooi ‘monument voor de toekomst’ komt.

Foto: Mirjam Bakker