dagboek > overzicht
Dagboek september 2015Bekiek hele maand 
 
16 september om 12:30
 
Tentoonstelling ‘Blik en co. op het water’ in Fries Scheepvaart Museum Sneek

Alle grote mensen waren eerst kinderen, maar weinigen onder hen hebben dat onthouden, schreef
Antoine de Saint-Exupéry, De Kleine Prins, 1943

Wie vindt oud speelgoed nou niet leuk! Jong en oud, iedereen valt er voor. Kinderen spelen er nog gewoon mee, voor hun ouders en grootouders is het jeugdsentiment. Veel ‘grote mensen’ hebben ergens op zolder nog wel wat speelgoed van vroeger liggen, en wat vinden ze het niet leuk dat hun nakroost er ook weer mee speelt! Er zijn zelfs verzamelaars en musea die zich volledig richten op oud speelgoed.

Blik en co. richt zich op de industrieel vervaardigde mechanische speelscheepjes uit de periode 1900 tot 1970. Het hart van de expositie wordt gevormd door de kleurrijke verzameling van Sneker verzamelaar Louis Diekstra. Voor de gelegenheid is deze vloot aangevuld met scheepjes uit enkele museale collecties. Te zien zijn scheepjes van bekende fabricanten als Märklin, Sutcliffe en Fleischman maar ook latere Japanse en Chinese scheepjes.

De bonte vloot van blikken en vroege plastic scheepjes, is niet alleen prachtig om te zien, zij biedt ook een verrassende kijk op het verleden. Elk scheepje vertelt zijn eigen verhaal, van trends in de speelgoedindustrie tot machtsverschuivingen op wereldniveau, zelfs de Beatles varen voorbij. Van 26-09-2015 t/m 14-11-2015