dagboek > overzicht
Dagboek september 2015Bekiek hele maand 
 
22 september om 09:54
 
‘JAN VAN DER MEULEN 80 JAAR’ IN GALERIE BAX KUNST, KUNSTENCENTRUM ATRIUM & THEATER SNEEK

SNEEK - Zaterdag 3 oktober opent de expositie met daarin een overzicht van kunstwerken van Jan van der Meulen, die deze zomer tachtig jaar geworden is. Een feestje dat Galerie Bax Kunst eens in de vijf jaar samen met Jan mag vieren. De expositie bestaat uit schilderijen, grafiek, tekeningen en objecten.

Om een breed overzicht van zijn oeuvre te kunnen bieden worden naast de werken in de galerie ook een groot aantal schilderijen, soms nog niet eerder getoond, gepresenteerd in Kunstencentrum Atrium en in de foyer van Theater Sneek.

Jan van der Meulen werd geboren in het Friese Burgum. Als 14 jarige jongen kwam hij in dienst van een grafisch bedrijf in Leeuwarden en volgde daar de opleiding tot steendrukker/lithograaf.

Hij noemt zichzelf als schilder het liefst autodidact. In 1968 sluit het bedrijf waar hij werkzaam is de deuren van de grafische afdeling en verhuist Jan met zijn gezin naar Hoogeveen in Drenthe. Daar wordt de basis gelegd voor zijn kunstenaarschap. Hij ontmoet andere grafische kunstenaars en wordt lid van de beroepsvereniging Beeldend Kunstenaars. Tevens wordt hij ingeschreven in het documentatiebestand van de toenmalige Culturele Raad van Drenthe. Hij werkt als een bezetene en bouwt in korte tijd een belangrijk oeuvre op.

Jan neemt zitting in het bestuur van de culturele raad en de sectie beeldende kunst en de beroepsvereniging BBK. Ook is hij werkzaam als freelance medewerker van het instituut van creatieve ontwikkeling (ICO). Hij onderhoudt contacten met de stichting Pro Graph, bezoekt scholen en exposeert in binnen- en buitenland.

In 1978 moet Jan besluiten dat het zo niet langer kan, en gaat parttime werken. In 1989 kan Jan wegens een reorganisatie in het bedrijf waar hij werkt vervroegd uittreden. Hijzelf noemt dit één van de mooiste momenten van zijn leven. Aan zijn werk is ook te zien dat hij duidelijk van het juk bevrijd is. Jan en Joukje verhuizen van Hoogeveen naar Nieuw Balinge, een dorpje van 800 inwoners, en betrekken het voormalige dorpscafé dat zij 'Het Gebouw' noemen, vanwege de enorme omvang. Jan geeft workshops aan huis, onderhoudt contacten met kunstenaars uit Polen, Oekraďne en Tsjechië.

Staaldruk

Van der Meulen ontwikkelde een eigen vlakdruktechniek die hij 'staaldruk' noemt en waar hij later patent op zou krijgen. Hij verschijnt in het Guinness Book of Records met de grootste staaldruk ter wereld. Intussen schrijft hij een boek over lithografie en staaldruk en begint met het maken van driedimensionale objecten van overwegend afvalmateriaal zoals strandhout en auto-onderdelen. Hij kan dan ook geen afvalcontainer tegenkomen of hij duikt er op de kop in. In 1998 wordt 'Het Gebouw' toch te groot, vooral het onderhoud vergt veel tijd. Jan en Joukje keren terug naar Burgum.

Sinds zijn terugkeer in Friesland bestaat het contact met Galerie Bax Kunst. Meerdere malen heeft hij er geëxposeerd, solo en in groepsverband. Samen zijn er talloze kunstprojecten uitgevoerd. De galerie heeft voortdurend werk van hem in stock, voor zowel de kunstuitleen als de verkoop.

Deze bijzondere jubileum expositie: ‘Jan van der Meulen 80 jaar’, laat enkele van zijn vroegere werken zien, maar ook de meest recente. Het is min of meer een overzichtsexpositie welke 80 schilderijen, staaldrukken en tekeningen laat zien. Daarnaast staan er nog een groot aantal van zijn objecten opgesteld.

Muzikale performance

De expositie wordt om 16.00 uur geopend in Galerie Bax Kunst. Aansluitend wordt er naar het Theater Kunstencentrum Atrium verwezen, een wandeling van ongeveer 5 minuten. Hier wordt een
speciale muzikale performance gegeven ter ere van dit jubileum.
Er wordt een ode gebracht aan de kunstenaar Jan van der Meulen, zijn geprojecteerde beelden worden versterkt door een muzikale performance van muzikant Bé Meiborg, onder begeleiding van toetsenist Felix Degenaar en drummer Steve Altenberg. Dit zal om 17.15 uur plaatsvinden.


Dit concert is een samenwerking tussen galeriehouders Redmer en Peter Bax en directeur Cultuur Kwartier Sneek Lieuwe Toren. Zij verwachten de komende periode de handen verder ineen te slaan.