dagboek > overzicht
Dagboek september 2015Bekiek hele maand 
 
26 september om 20:07
 
Boumapand

Kňrtleden kreech ik onderstaande brief fan kunstenaar Theo Jaasma. Ik staan hier wat ambivalent in. Fňlgens mij is ut simpelwech te laat! Theo gaat echter deur met aksy-foeren en fanmiddach ston de Sneker kunstskilder wear handtekeningen te fersamelen om de sloop fan ut Bouma-pand teugen te gaan. In ut pand was froeger un Stadsherberg. Hierbij Theo in aksy!!

Op de hoek van de 2e Oosterkade en de Leeuwarderweg, staat een markant gebouw; bij veel inwoners van Sneek beter bekend als het”Boumapand”. Maar wat de meesten niet zullen weten, is dat dit 19de eeuwse pand al in 1843 is gebouw. In dat jaar verrees op die hoek een monumentale en ook statige herberg uit de grond.

Het stadsbestuur van Sneek had de bekwame stadsbouwmeester, Pieter Jentjes Rollema, in de arm genomen en hem de opdracht gegeven voor een nieuw te bouwen hoekpand. Rollema ontwierp een stadsherberg in de symmetrische Empirestijl; een bouwstijl in de architectuur die in de 19de eeuw in zwang was. Achter de herberg stond een stal (doorreed) waar men het paard kon uitspannen en stallen.

Nadat de herberg zijn functie als uitspanning had verloren (het pand deed daarna nog even dienst als hulpschool),nam de familie Bouma het hoekpand in 1920 over. Andries Bouma vestigde er in1931 een elektriciteits- en fietswinkel. Zijn zoon Eelke kwam kort voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog bij zijn vader te werken en nam later de zaak van de oude heer Bouma over. Tot 2004, hadden twee generaties Bouma, er een winkel in elektrische apparaten en fietsen gedreven.

Maar de toekomst voor de oude stadsherberg ziet er niet rooskleurig uit. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft plannen om dit pand in 2016 met de grond gelijk te maken. Het nieuwe hoekpand zal een kopie worden van de 19de eeuwse stadsherberg. Aan Bouwbedrijf Friso is de opdracht gegeven voor de bouw van veertien koopappartementen. Maar de sloop van de oude herberg mag, mijns inziens, niet gebeuren! De Sneker stadsherberg moet behouden blijven. En hoewel de herberg in de loop der jaren veel van zijn oude glans heeft verloren, is de conditie van het pand nog prima.

Aan het begin van dit jaar is de Leeuwarderweg en de Jousterkade, verlost van het asfalt wegdek en verfraaid met klinkers, bloemperken, bomen en eigentijdse lantaarnpalen, prachtig! Wat zou het geweldig zijn als het hoekpand gespaard kon blijven en opgeknapt kon worden en als kers op de taart zou staan te schitteren nabij het kruispunt van de Oosterpoortsbrug.

Theo Jaasma (1963) kunstschilder te Sneek.