dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2015Bekiek hele maand 
 
6 ňktober om 15:50
 
Un kollum fan pastoar Peter van der Weide

Pastoar Peter van der Weide het fandaach de fňlgende kollum in ut Friesch Dagblad:


VAN JE FAMILIE MOET JE HET MAAR HEBBEN

Op zaterdag 2 oktober vond in de St. Martinuskerk te Sneek een bijzondere viering plaats in het kader van de familie reünie van de familie Poiesz. Zo’n 450 mensen vulden de Martinuskerk als begin van een prachtige dag waarop ruim 550 familieleden elkaar hebben ontmoet. Ik begon de preek met de mededeling: “Van wie binne jou der een?” Waarop gelijk geroezemoes ontstond en dat was nu juist de bedoeling.

Het was in het jaar 1820 dat Johann Bernard Poiesz, koopman van beroep en wonend te Ibbenbüren, met zijn vrouw Anna Maria Schulte en drie kinderen naar Nederland kwam en zich in Sneek vestigde. Daar werden nog vier kinderen geboren. Vanuit Sneek trok Johann van markt tot markt en bezocht kermissen in de wijde omgeving. Het was geen gemakkelijke tijd en de twee jongste kinderen stierven toen ze drie jaar waren. Deze immigratie was dan ook niet ingegeven door weelde.

Het lijkt veel op wat we vandaag de dag meemaken met al die vluchtelingen op zoek naar veiligheid, een nieuwe toekomst en het land van melk en honing. Daarbij zullen vast geen mensen bij zijn die de naam Poiesz dragen, maar dat ze net hun voorvaderen alles achter laten om op zoek te gaan naar het ware geluk, daarmee zijn ze wel met hun voorvaderen verbonden.

Sinds het jaar 1820 zijn er van de familie Poiesz afstammelingen te vinden tot in Australië en in andere continenten en dat geeft mooi weer dat ieder mens recht heeft op een plekje onder zon en dat er door hard werken en bezieling veel tot stand kan worden gebracht.

Wat is dat eigenlijk een familie? Volgens de dikke van Dalen is het een geheel der bloedverwanten van dezelfde naam. Wat zegt het vandaag de dag nog, lid van een familie zijn? Een bekend spreekwoord zegt: “Van je familie moet je het maar hebben!” En een ander: “Met je familie kun je wandelen, maar niet handelen. Vanuit de christelijk geloofovertuiging wordt duidelijk dat “familie” en afkomst belangrijk zijn en dat je afkomst je kan verraden in de goede en slechte zin van het woord. Zo wordt duidelijk dat lid zijn van een familie een gegeven is, maar dat je wel iets moet doen om de familieband te onderhouden.

Op donderdag 24 september j.l. vond in de Bonifatiuskerk te Leeuwarden een bijeenkomst plaats georganiseerd door Solidair Friesland en Kleurrijk Friesland met als thema: “Flechtelingen wolkom!” Wat kunnen we als leden van de ene mensenfamilie betekenen voor de vluchtelingen? Er is op dit gebied reeds veel ervaring en kennis aanwezig, maar als daarbij de wil komt om het ook echt te doen, dan kan er heel veel.

Als een familie reünie zoals afgelopen zaterdag kan slagen, dan kan er meer. Daarbij kan de vraag: “Fan wie binne jou der een”, ons vast terug brengen bij onze eigen wortels en de geest die ons leven mag dragen.

Pastoor Peter van der Weide

Op de foto: Poiesz-reünisten onderwech fan de kerk naar ut teater!