dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2015Bekiek hele maand 
 
12 ňktober om 18:51
 
Harry Walstra komt met boek over voetballen in oorlogstijd





Sneker Harry Walstra komt binnenkňrt met un boek over ' voetballen in oorlogstijd'. Ik kreech onderstaande mail en foarpúblikasy fan Walstra:

Beste voetballiefhebber,

Binnenkort breng ik een boek uit. Titel: "We gaan weer gewoon doen..." Ondertitel: Voetballen in oorlogstijd.
Onderstaand een voorpublicatie uit een hoofdstuk betreffende literatuur over voetbal tijdens de tweede Wereld Oorlog.

Natuurlijk stuur ik deze tekst ter promotie van mijn boek, maar ook omdat deze tekst raakvlakken heeft met de gespannen, huidige situatie rond verschillende bevolkingsgroepen en religies en opvang van vluchtelingen. Hoe gaan wij om met Moslims, Christenen, Joden en bijvoorbeeld homoseksuelen in een multiculturele samenleving waar tussen de diverse bevolkingsgroepen zoveel onderscheid bestaat?

Onderstaande "Amsterdamse" voorbeelden van antisemitisme en homofobie stammen uit respectievelijk 2002 en 2011. Zijn het incidenten of zet dit zich door? Groeien "wij" naar elkaar toe of stoten wij elkaar in de toekomst juist (nog) verder af?

Ook al zouden het incidenten zijn. Het blijft triest om te lezen dat in een stad waarin tijdens de oorlog homoseksuelen en Joden werden afgevoerd, jaren later dergelijke incidenten plaatsvinden. Ook triest om tijdens mijn onderzoek naar Joodse voetballers in de tweede Wereld Oorlog te lezen dat Nederlands sinds 2011 twee nieuwe woorden kent; lokjoden en schuilsynagoges.

Maar goed, desbetreffende onderstaande alinea is slechts één alinea uit een boek waarin honderden alinea's zijn opgenomen. In dit boek zijn onder meer verhalen opgenomen over de Joodse, Duitse internationals Julius Hirsch en Gottfried Fuchs. Ook een verhaal over de beroemde Duitse international Tull Harder. Voor de oorlog beroemd als voetballer van HSV, tijdens de oorlog berucht als SS-kampbewaker in concentratiekamp Neuengamme.

De vroegere Nederlands international Rein Boomsma kwam in Neuengamme om het leven. Met zijn kleinzoon en kleindochter spreek ik over hun opa en voormalig verzetsheld.

Een ander hoofdstuk betreft een reconstructie van het leven van Willem Rienstra. Deze jonge Fries werd opgepakt bij een razzia in Sneek tijdens een wedstrijd tussen Noord-Nederland (met Abe Lenstra) en West-Nederland. Ook Willem Rienstra kwam om in Neuengamme. Zijn verhaal wordt indrukwekkend beschreven door Leeuwarder Courant journalist Peter van der Meeren.

Het verhaal over Willem Rienstra is één van de in totaal dertien verhalen van een boek met naar schatting 200 pagina's.

Ik houd u over het verdere verloop van uitgifte van dit boek graag op de hoogte!

Groeten van Harry Walstra

VOORPUBLICATIE:

Wanneer Simon Kuper in het voorjaar van 2000 de Hard Gras special “Ajax, de Joden, Nederland” publiceert komen zijn conclusies en ervaringen naadloos overeen met die van het duo Frits Barend en Henk van Dorp ruim twintig jaar eerder. Wegkijken was troef in voetballend Nederland tijdens de oorlog en bordjes met de tekst “Verboden voor Joden” werden op last van de Nazi’s trouw opgehangen. Joodse scheidsrechters, bestuurders en voetballers werden geroyeerd en later in oorlog zelfs afgevoerd naar de vernietigingskampen maar de stadions zaten vol.


Anno 2015 lijkt “Nederland” bij problemen nog steeds weg te kijken. Al tientallen jaren worden in Nederlandse voetbalstadions regelmatig antisemitische liederen gezongen. Net zo lang wordt hierover al vergaderd en gesproken zonder dat er noemenswaardige maatregelen genomen worden. Op de amateurvelden lijkt eerder sprake van een toename dan een afname van het aantal antisemitische incidenten.

Ook buiten de groene lijnen zijn helaas in toenemende mate incidenten te registreren. Sonja Barend, nicht van de eerder genoemde Frits Barend, is een fervent voorstandster van de multiculturele samenleving maar plaatst inmiddels grote vraagtekens bij de haalbaarheid van zo’n samenleving.

In Vrij Nederland vertelt zij over een Palestina herdenking op de Dam waar zij met eigen ogen zag dat er een klopjacht geopend werd op een Joodse jongen met een keppeltje op. Wellicht is er niet alleen sprake van het hoofd afwenden bij antisemitisme, maar wordt er maatschappij breed weggekeken.

Paul de Leeuw zei onlangs in een interview dat homoseksuele stellen in bepaalde gedeeltes van Amsterdam beter niet meer hand in hand konden lopen. Maar goed, zolang mannen in Amsterdam niet hand in hand lopen en ook geen aanstoot geven door het dragen van een keppeltje is er helemaal niks aan de hand.

Terug naar de tweede Wereld Oorlog en de jaren dat Joden verplicht een Jodenster moesten dragen. De foto is schitterend. Mannen in pak en met hoed op bevolken een volle Kuip. Het Feijenoord-stadion zit met 65.000 toeschouwers afgeladen vol bij de wedstrijd ADO-Hermes D.V.S. in het seizoen 1942/1943. De foto is opgenomen in het‏ prachtige boekwerkje “Seizoen '40-'45 : voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog” dat in 2009 uitgebracht is ter gelegenheid van de gelijknamige voorstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam.

Etcetera..... (vervolg van hoofdstuk waarin Nederlandse en Duitse literatuur over voetbal tijdens de tweede Wereld Oorlog wordt besproken)