dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2015Bekiek hele maand 
 
21 ňktober om 19:00
 
Bouw van Museum Houtstad IJlst nog dit jaar van start

De Stichting Museum Houtstad IJlst heeft de financiering voor het museum rond. Ook is het planontwerp van hun architect goedgekeurd. Vanuit Het Friese Merenproject, dat dit jaar afloopt, heeft de stichting uitstel gekregen voor de bouw. Het Museum Houtstad IJlst moet nu eind 2016 klaar zijn.

Het museum is een initiatief van de stichtingen Houtzaagmolen De Rat, Museum Nooitgedagt IJlst, De Houten Bok en Moleninformatiecentrum. Samen met de gemeente en de provincie heeft de nieuwe Stichting Museum Houtstad IJlst de plannen voor een museum verder uitgewerkt. De gemeente heeft het bestemmingsplan aangepast en de provincie heeft het planontwerp goedgekeurd. Het nieuwe museum komt tegenover Houtzaagmolen De Rat, direct aan de vaarroute Sneek - Heegermeer. Architect Haiko Meijer, van Architectenbureau Onix NL uit Groningen, heeft het museum ontworpen. Het wordt een gebouw van houten kubussen.

Het museum biedt onderdak aan het Moleninformatiecentrum, museum Nooitgedagt en een houtwerkplaats voor leerprojecten. In de winter is het winterberging voor de IJlster Bok. Zo worden de activiteiten van de vier stichtingen gebundeld. Het museum is recreatief en educatief van aard. De stichting hoopt hiermee de aantrekkelijkheid van IJlst te vergroten, voor zowel toeristen en eigen inwoners. Kijk- en doecentrum Nooitgedagt heeft na een succesvolle start te maken met een teruglopend bezoekersaantal en het Moleninformatiecentrum in Woudsend heeft te weinig ruimte en aandacht. IJlst heeft als één van de Friese elf steden een rijke geschiedenis in houthandel. Het masterplan heeft niet voor niets de titel IJlst Houtstad meegekregen.

“In dit nieuwe museum is hout de kapstok voor alle informatie en activiteiten, aldus wethouder Offinga. Door het samengaan van de stichtingen zullen de activiteiten elkaar versterken en kan men in IJlst de naam houtstad waarmaken. Houtstad IJlst heeft het in zich om de basis te worden van bouwopleidingen in Noord-Nederland. Samen met scholen kunnen we er voor zorgen dat er weer voldoende vakmensen voor de houtsector beschikbaar komen. We dagen hierbij de bouwsector uit om bij te dragen aan dit doel.”