dagboek > overzicht
Dagboek maart 2016Bekiek hele maand 
 
25 maart om 14:58
 
Ane Silvius, Ebel Koppen en Jan Blok Waterpoorters

Ane Silvius, Ebel Koppen en Jan Blok worden op maandag 11 april 2016 aan het bijzondere gezelschap van nieuwe Waterpoorters toegevoegd.

Ane Silvius wordt benoemd op grond van zijn jarenlange vrijwillige werkzaamheden voor Sneek. Silvius is al bijna 25 jaar onze grote kindervriend voor de stad Sneek in de maanden november en december. In die rol komt hij al 40 jaar bij scholen, bedrijven en wijk- & dorpshuizen. Hij is al 20 jaar verbonden aan de Opening Sneekweek en Vlootschouwcommissie waar hij nu alweer jarenlang voorzitter van is. Omdat het Ane Silvius zijn laatste jaar is in de vlootschouwcommissie, is dit nu de aanleiding om hem in het zonnetje te zetten voor al zijn vrijwillige werkzaamheden voor Sneek.

Hij is bestuurslid en geluidstechnicus verbonden aan het Teater Snits (voorheen Krite Sneek) en als geluidstechnicus sinds 15 jaar bij de BSA (Bonte Sneker Avonden). Binnen Rolling Home is 12 jaar lid van bestuur geweest en nu nog als geluidstechnicus, 12 jaar vrijwilliger en geluidstechnicus bij Cultureel Festival Ut Sneek en doet dit ook 10 jaar voor de Vereniging Oranje Sneek, 25 jaar vrijwilliger bij de Kinderboerderij Sneek en momenteel is hij voorzitter Amusement bij de Samenloop voor Hoop Sneek /Sudwest Fryslan die in september in Sneek zal plaatsvinden. Ook in IJsbrechtum, behorend bij de voormalige gemeente Sneek, heeft hij zijn steentje bijgedragen in het vrijwillige leven bij oa Biljartclub IJsbrechtum, 25 jaar voorzitter van het dorpshuis en 45 jaar verbonden aan het Toneel in IJsbrechtum.

Ebel Koppen

Mevrouw Ebel Koppen is sinds haar komst naar Sneek in 2004 erg actief in het vrijwilligersleven van Sneek. Zo was ze 5 jaar voorzitter van Werkgroep Archeologie Sneek, voorzitter projectgroep realisering Archeologisch Steunpunt Sneek tot de oplevering in oktober 2008, geeft lezingen over de ontstaansgeschiedenis van Sneek, is secretaris van de Vereniging Historisch Sneek 2007 – 2010 (in 2013 benoemd tot lid van verdienste bij de VHS), voorzitter tennisvereniging NOMI Sneek 2007- 2013 en nu nog coördinator kantine en huishouding bij NOMI (in 2013 benoemd tot lid van verdienste), en organisatielid van de Special Olympics Nationale Kampioenschappen Tennis in 2014, is lid van de Programmaraad Historische Informatiepunt en publieksgericht streekarchief Zuidwest Fryslân, 2008-2010, heeft een paar jaar het filosofisch café ondersteund, is voorzitter en bestuurslid Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM), afdeling Fryslân 2008 tot en met nu. Vanuit haar rol bij de KNHM is ze als adviseur e.o. projectleider betrokken bij een aantal burgerinitiatieven in Sneek, zoals: De inrichting van het voormalig Flachterrein als buurttuin 2014-heden, verbetering van de openbare ruimte rondom de Masterschool en het betrekken van het schoolplein in die ruimte, het plaatsen van moestuinbakken bij de Lemmerweg Oost (achter de Waterman) 2015, voorzitter werkgroep realisering Natuur ontmoetingstuin naast het AZC in de Noorderhoek.

Jan Blok

Jan Blok, midden

Jan Blok heeft zich jarenlang verdienstelijk gemaakt als vrijwilliger. Zo is hij al 30 jaar betrokken bij de Carnavalsvereniging De Oeletoeters Sneek. Sinds 1987 heeft hij zitting in het organisatiecomité van de Aggema Bokaal, was redactielid van het verenigingsblad, en is 30 jaar coördinator publieksjury carnavalsoptocht. Verder is hij secretaris en bestuurslid van de Lokale Omroep Sneek geweest en is mede initiatiefnemer en organisator van de Sneeker Dweildag die sinds 2011 als succesvol evenement in Sneek wordt georganiseerd. Ook was hij vrijwilliger bij de Himmeldei en is nu nog vrijwilliger bij atletiekvereniging AV Horror en jurylid en webbeheerder van de Sneekweekkermis (gemeente SWF).

Sinds 19 juli 1974 werden op initiatief van de Stichting Sneek Promotion voor de eerste keer personen, die zich verdienstelijke hebben gemaakt voor Sneek, benoemd tot Waterpoorter. Sindsdien worden ieder jaar een aantal Snekers gehuldigd die zich belangeloos en vrijwillig inzetten voor de gemeente. De Waterpoorters ontvangen bij hun benoeming een Waterpoortspeld en een oorkonde.