dagboek > overzicht
Dagboek maart 2016Bekiek hele maand 
 
27 maart om 14:05
 
De onherroepelijkheid van het leven

‘Achter Glas’, is de titel van Boudewijn de Groot zijn nieuwe theatertour, een super poëtische en muzikale productie over de onherroepelijkheid van het leven, van de tijd die voorbij gaat, van verloren liefdes en de dood. Wat dat betreft paste het programma zeer zeker bij de afgelopen week.

Wie gisteravond met het idee van een ouderwets avondje Boudewijn de Groot ŕ la Het land van Maas & Waal naar Theater Sneek gekomen was, kwam bedrogen uit. Of beter gezegd, die had zichzelf voor de gek gehouden, want Boudewijn de Groot had het ruim van te voren al aangekondigd dat hij geen ‘oude’ nummers meer zou zingen. Aan het begin van de avond zei hij het nog maar weer eens expliciet en duidelijk.

Zeldzaam persoonlijk bezong Boudewijn de Groot de dingen van waarde, zag hij in verwondering achterom. Melancholisch en subtiel over zijn ouders en zijn moeder die hij nooit gekend heeft:

Ik zag mijn moeder achter glas
Als kleine witte vlinder
Ik vroeg haar hoe het vroeger was
Toen zij een jonge moeder was
Nog door geen angst gehinderd
Aan het strand van Soerabaja
De koele tuinen van Bandoeng
Het geluid van de Perkoetoet
Maar zij zweeg
Liever had ze niet gezwegen
Maar zij zweeg voorgoed

Over zijn zwijgzame vader:

het beeld verspringt
de stem vervormt
wat blijft is altijd weer het kader
sta niet verborgen
in de schaduw van de tijd
kom nader
aarzel niet kom nader

je was mijn vader

Het is duidelijk de singer songwriter doet op 72 jarige leeftijd geen concessies aan het publiek, hij blijf heel dicht bij zich zelf. Het eigen geluid van Boudewijn de Groot is onmiskenbaar herkenbaar, ook nu weer. Het voelt goed en oprecht, de teksten beklijven.

De muzikanten die hij om zich heen heeft, waaronder zijn oudste zoon Marcel, Nick Bult op toetsen en Wilbrand Meischke op bas waren gisteravond uitstekend op dreef.

Na afloop van het concert nam Boudewijn de Groot alle tijd om met zijn fans te praten, de aangeschafte cd’s te signeren en op de foto te gaan ( waaronder Annie van der Velde ). Het was simpelweg weer een prima avond Theater Sneek.

Boudewijn de Groot samen met Paul Buma: 'Ik wil graag even met U op de foto, ik heb dit concert van mijn kinderen cadeau gekregen voor mijn vijftigste verjaardag.' Reactie van De Groot: 'Joh...verf jij je haar misschien?'