dagboek > overzicht
Dagboek júly 2016Bekiek hele maand 
 
1 júly om 19:17
 
Herinneringsbordje Hylper Sjoel geplaatst

Om te voorkomen dat een stukje Hindelooper-Joodse geschiedenis in de vergetelheid raakt werd vrijdag middag een herinneringsbordje feestelijk onthuld. Dit bordje, aan het hek van het perceel aan de Buren dient als markering van de plaats van de voormalige "Hylper Sjoel".

Het verankert en brengt een stukje geschiedenis onder de aandacht van de inwoners van Hylpen en de vele nationale en internationale bezoekers en toeristen die dit prachtige Friese arcadische Hanzestadje jaarlijks bezoeken.

Hindeloopen kende in 18 eeuw één van de vroegste Israëlitische gemeenten (Kehila) in Friesland. Rond het jaar 1771 werd aan de Buren in Hindeloopen een synagoge gebouwd. In 1862 werd deze synagoge weer gesloopt. De grond waar de synagoge stond is altijd onbebouwd gebleven.

Door met name oudere Hylpers wordt dit stukje grond nog vaak ‘It Joadenheem’ (Huis van der Joden) genoemd. De heer Hayo Apotheker, Burgemeester van de Gemeente Sůd-West Fryslan (Beuje fan Hylpen) en de heer Broer Sikkes eigenaar van het perceel, onthulden vanmiddag de plaquette.

Deze buitengewoon stijlvolle gebeurtenis had een bijzonder uniek karakter. Het was spiritueel, herdenkend, feestelijk en gelardeerd met humor en vond plaats onder toeziend oog van Opper Rabbijn Binyomin Jacobs, Rabbijn Ing. I. Vorst en Arjen Lont, Consul van de Staat Israël.

De Opper Rabbijn memoreerde eveneens over een "unieke feestelijke gebeurtenis", waarvan de aanleiding nu eens geen directe relatie heeft met de holocaust. "Ik kan dan ook zeggen, dat de Joden zich hier in Hindeloopen erg thuis gevoeld hebben, aldus de Opperrabbijn.