dagboek > overzicht
Dagboek júly 2016Bekiek hele maand 
 
7 júly om 12:01
 
Zandsculpturen voor het laatst in Sneek?


Het populaire Zandsculpturen Festival Friesland, dat de afgelopen jaren bijna 50.000 bezoekers per editie naar Sneek trok, is wellicht voor de laatste keer terug in deze stad. Al ruim twee weken geleden is begonnen met voorbereidingen aan het festival terrein en vanaf vorige week zijn circa 20 (inter-) nationale kunstenaars de ruim 800.000 kilogram zand aan het omtoveren tot een grootse tentoonstelling van zandsculpturen binnen het thema ‘Een reis door de tijd’. Donderdag 7 en vrijdag 8 juli wordt er door de kunstenaars nog aan de zandsculpturen gewerkt, en vanaf zaterdag 9 juli is het festival dagelijks voor het publiek geopend tot en met 25 september.

Via dinosaurussen en neanderthalers in de oertijd, neemt de tentoonstelling bezoekers mee op ontdekkingsreis met Christoffel Columbus en langs figuren uit de Nederlandse geschiedenis, zoals Willem van Oranje de kunstenaar Rembrand. Natuurlijk komen ook figuren uit het heden aan bod, zoals bijvoorbeeld de scéne waarbij de bezoekers met een heuse Zand-Doutzen Kroes op de foto kunnen!

De top van de Nederlandse Zandsculptuurwereld is naar Friesland gekomen, om deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap Zandsculpturen. Het Kampioenschap maakt onderdeel uit van het Zandsculpturen Festival dat dit jaar voor de vierde keer in Sneek plaatsvindt. Waar vorig jaar een jury nog besliste over de winnaar van het kampioenschap, zullen nu de bezoekers van het festival zelf de jury zijn. Elke bezoeker kan een stem uitbrengen, en in augustus zal de nieuwe Nederlandse kampioen aan de hand van deze stemmen worden gekozen.

Naast het kampioenschap, waarbij de Nederlandse deelnemers strijden om de titel, zullen ook professionele zandsculptuurbouwers uit diverse andere landen zoals Oekraďne, Australië, Rusland, Engeland, Spanje en Tsjechië aan het festival deelnemen.

Bezoekers van jong tot oud zullen op interactieve wijze kunnen deelnemen aan het festival door bijvoorbeeld het bijwonen van live-demonstraties, het volgen van workshops, meedoen aan de ‘ontwerpwedstrijd’ of maak een foto waarbij de bezoeker onderdeel is van de zandsculptuur. Uiteraard kan men vervolgens heerlijk genieten van een hapje en een drankje op het zomerse terras met uitzicht op de sculpturen en de mega speel zandbak.

Ook opent dit jaar ’s werelds eerste Zand Hotel haar deuren wederom op het festivalterrein. Na veel (inter-) nationale aandacht van pers en publiek vorig jaar, staan er dit seizoen alweer veel boekingen van mensen die in een zandsculptuur willen overnachten. “Het is werkelijk een unieke ervaring om te slapen in een zandsculptuur” zegt de in Friesland geboren en getogen organisator Alec Messchaert, “Natuurlijk waan je je in een zandomgeving, maar beschik je over alle luxe met een heerlijk bed en een heuse regendouche”.

Zandsculpturen voor het laatst in Sneek?

Het voormalige Flexa parkeerterrein dat gebruikt wordt voor het festival, krijgt eind 2016 een andere bestemming, waardoor de organisatie volgend jaar wellicht moet uitwijken naar een andere Friese stad. De organisatie geeft aan hierover met diverse Friese gemeenten in gesprek te zijn, maar Sneek niet “zonder slag of stoot” te willen verlaten, vanwege de prettige en intensieve samenwerking met Sneker ondernemers.