dagboek > overzicht
Dagboek júly 2016Bekiek hele maand 
 
11 júly om 21:03
 
Jeneverstoker Dirkzwager meegesleurd in ondergang Mitra

Door: Hans Maarsen

Distilleerderij Dirkzwager, bekend van het merk Floryn, is ter ziele. Het Schiedamse familiebedrijf, groot geworden met jenever, likeur en brandewijn, is meegesleurd in de ondergang van dochterbedrijf Mitra.

De bij Dirkzwager aangestelde bewindvoerder, de Tilburgse advocaat Ruud Hermsen, heeft de rechtbank maandagmiddag gevraagd de surseance van de onderneming om te zetten in faillissement. Eind juni moest slijterij Mitra al het hoofd in de schoot leggen: de keten met 24 eigen verkooppunten werd bankroet verklaard, met uitzondering van de 145 franchisewinkels.

Weduwe Joustra

'De problemen bij Mitra hebben nu de gehele groep meegetrokken. Ook goed draaiende onderdelen van Dirkzwager zijn hiervan het slachtoffer', zegt Hermsen in een toelichting. De kans op een complete doorstart van de stokerijen en de groothandelsactiviteiten is nihil. Er is daarvoor geen belangstelling in de markt. Wel is Hermsen in gesprek met gegadigden voor enkele onderdelen van het in 1879 opgerichte Dirkzwager, waaronder Wed. S. Joustra en Zoon in Sneek, de bereider van het Friese kruidendrankje beerenburg.

Het aangevraagde faillissement betekent dat de 180 medewerkers van Dirkzwager binnenkort ontslag krijgen aangezegd. Daarmee valt het doek voor een distilleerderij en drankenhandel, die tien jaar geleden met 1800 werknemers tot de grootste bedrijven in zijn soort in Nederland behoorde.De diepere oorzaak van de acute problemen ligt bij Mitra, dat al langer te kampen had met een tegenvallende afzet. Dit als gevolg van hogere accijnzen op alcohol, groeiende concurrentie van internetverkopen en de opkomst van inpandige slijterijen in supermarkten. Sluiting van onrendabele verkooppunten en overdracht van eigen winkels aan franchisenemers hebben het tij niet kunnen keren. Mede vanwege hoge rentelasten leed Dirkzwager in 2014 een verlies van €2,9 mln op een omzet van €187 mln, blijkt uit de laatst gedeponeerde jaarrekening. Ook in 2013 zat het bedrijf in de rode cijfers. Toen bedroeg het verlies €6,7 mln. Cijfers over het afgelopen jaar zijn nog niet publiek gemaakt.

Bewindvoerder Hermsen wijst erop dat de directie van Dirkzwager al langer doende was om bedrijfsonderdelen te verkopen. 'Met het faillissement komt dit proces in een stroomversnelling.' Hij ziet overlevingskansen voor drie onderdelen van de groep. Naast de interesse voor Wed. S. Joustra zijn er kandidaat-kopers voor Distilleerderij Cooymans in Tilburg en Wijnhandel J. van Ouwerkerk in Arkel.

Werkgelegenheid

Uit oogpunt van werkgelegenheidsbehoud is vooral de reddingsactie van Cooymans van groot belang: deze met winst draaiende stokerij en distributeur biedt werk aan 90 man, de helft van het totale personeelsbestand.

Over de opbrengst van de te verkopen onderdelen durft Hermsen nog geen uitspraak te doen. Wel staat vast dat de miljoenenschuld van Dirkzwager daarmee niet kan worden voldaan.

Huisbank

Het grootste deel van de opbrengst van de liquidatie gaat naar de huisbank, die beschikt over pand- en hypotheekrechten, en waarmee in december 2014 nog een nieuwe kredietfaciliteit was overeengekomen. Tot de zogeheten preferente schuldeisers behoort uitkeringsinstantie UWV (die de loonbetaling overneemt), gevolgd door de belastingdienst en de douane. Daarna zijn de gewone, zogeheten concurrente crediteuren aan de beurt.

Dirkzwager heeft de afgelopen jaren gestreefd naar verbreding van het drankenassortiment, juist om minder afhankelijk te zijn van de traditionele distillaten zoals jenever. Zo was het bedrijf tien jaar geleden al actief in de wijnhandel en met export van wodka naar de VS. In die tijd werd ook het Duitse Drinks & Food Vertriebs overgenomen, een stokerij en drankenexporteur die toen in faillissement verkeerde. Daar is vorig jaar een stevige reorganisatie in gang gezet, blijkt uit het jaarverslag. De productie op de Duitse locatie is beëindigd en overgeheveld naar de vestiging van Dirkzwager in Tilburg. Twee merken, Fläminger Jagd en Asmussen Rum, zijn verkocht aan de eveneens Duitse onderneming Nordbrand Nordhausen.

Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager maker van Floryn en Legner jenever. Foto: Bert Janssen / Hollandse Hoogte


Bron: Financieel Dagblad sonnenberg.