dagboek > overzicht
Dagboek júly 2016Bekiek hele maand 
 
27 júly om 19:48
 
Boomsma nieuw moederbedrijf van de Weduwe Joustra

“De dop van de champagne is eraf”, meldde Heleen Sonnenberg, directeur van de Weduwe Joustra uit Sneek, vanmiddag even na vier uur. Het Sneker bedrijf is overgenomen door distilleerderij Boomsma uit Leeuwarden, zodat het Sneker bedrijf weer in Friese handen komt, nadat de vorige eigenaar, de Dirk Zwager groep uit Schiedam, het loodje moest leggen.

” Boomsma het moederbedrijf is natuurlijk fantastisch, ‘dęr binne we intęns gelukkech met”, jubelde een zichtbaar opgeluchte Heleen. “ Dat het Boomsma geworden is kwam deels dat het bepaald is door de bank en de curatoren, maar het was ook echt een wens van mij persoonlijk. We hebben de afgelopen twee weken ontzettend veel gesprekken gehad met heel veel partijen. Landelijke partijen, strategen, collega’s, investeerders, banken , familie en op een gegeven moment krijg je in zo’n trechter een aantal partijen waarbij je een heel goed gevoel bij hebt. Daar was Boomsma absoluut een van. Uiteindelijk kom je aan het einde van de race en dan is het in handen van de bank en de curatoren. Zij bespreken dan welk bod het beste past bij de verkoop van het bedrijf. Wij hebben onderling met Boomsma nog een aantal keren contact gehad en dat klikte gewoon helemaal goed. Om 16.00 uur precies kregen wij dus het bericht dat alles geregeld is en mochten wij het nieuws naar buiten brengen.”

Hoe het nu verder gaat kon Heleen Sonnenberg om zes uur nog niet 'met zoveel invulling aangeven'. “Om vier uur heb ik Chantoine Boomsma kort aan de telefoon gehad. We gaan het eerst met beide families even vieren en vanavond later pakken we het verder op. Morgen om negen uur gaan we dan verder en kijken we hoe we het in de toekomst op een zo leuk mogelijke manier kunnen invullen. Het moet voor beide partijen mooi en interessant en financieel onderbouwd zijn. Boomsma heeft het mooiste bedrijf van Friesland gekocht en is nu in hun handen. Zij hebben daar ongetwijfeld bepaalde ideeën over en dat gaan we met elkaar invullen en dat zal even tijd kosten, maar daar heb ik alle vertrouwen in.”

Als dat op 'de Boomsma manier' gaat gebeuren zou Jaap Sonnenberg, de vader van Heleen, daar geen moeite mee hebben. “Omdat die het beste bij ons past, maar zij zijn verstandig genoeg om te beseffen dat de Boomsma manier bij Boomsma past en die van de Weduwe bij ons.”

Volgens Heleen Sonnenberg breekt er nu een heel nieuw tijdperk aan met veel duidelijkheid en helderheid naar de buitenwereld waar zij zelf heel erg gelukkig mee is. “We hebben in 1981 de aandelen van ons bedrijf al verkocht en er is toen voor gekozen om als zelfstandig familiebedrijf door te gaan. En dat is goed geweest. De Weduwe Joustra is tot aan wij in deze hele situatie terecht zijn gekomen een zeer gezond en solvabel familiebedrijf geweest. We waren een van de pareltjes van de Dirkzwager groep en als dan nu zie wat daar allemaal gebeurd is de afgelopen periode tot aan dit einde, dan ben ik heel blij dat wij onze eigen broek mochten ophouden.”

Heleen Sonnenberg noemt de afgelopen weken een leerzame periode en ook hartverwarmend dat het Sneker familiebedrijf geweldig veel support heeft ontvangen. "Niet alleen vanuit de stad, uit Friesland maar uit heel Nederland. Het was ook een bizarre periode en zo teleurstellend dat zo’n groot concern eigenlijk als een kaartenhuis in elkaar gestort is met alle consequenties van dien. Niet alleen voor de merken en de bedrijven zelf maar ook voor al die honderden medewerkers. Dat gaat je wel aan het hart en dat dan ook zo dichtbij komt dat de gezonde takken daarin in mee zijn gegaan, waar wij eentje van waren is vreselijk. Als ik dan ’s nachts wakker werd vroeg ik mij af ‘is dit wel echt allemaal?’Het zijn echter de keiharde feiten en daar hebben we met heel goede hulp, heel rap op kunnen anticiperen . We stonden voor zover je het een wedstrijd kunt noemen, knetterhard gespeeld op de Weduwe Joustra manier en dan blijf je uiteindelijk met een aantal partijen over waar je een goed gevoel bij hebt. En nogmaals met de familie Boomsma hebben wij een uitstekend gevoel. Als je gaat zitten huilen dan komt het niet goed, het is ons gelukt om de emoties te blokken en als sterk bedrijf de strijd aan te gaan. De Weduwe is het waard, zij is een sterke vrouw!"

Op de familiefoto: Heleen Sonnenberg met haar ouders, Jaap & Jitske en een neefje en nichtje, kinderen van haar broer.