dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2016Bekiek hele maand 
 
11 augustus om 12:35
 
EXPOSITIE THEO KAZEMIER – KZJMR BIJ GALERIE BAX KUNST

Foto: nicole-des-bouvrie-fotografie.png

Van 20 augustus tot en met 1 oktober 2016 exposeert de kunstenaar Theo Kazemier - KZJMR in Galerie Bax Kunst. De expositie wordt zaterdag 20 augustus om 16.00 uur geopend door Babs Keyner. Genodigden en bezoekers worden verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje.

KZJMR

Wie Theo Kazemier – KZJMR zegt, zegt beweging. Theo is altijd in beweging. Beweging is zijn werk. Het werk is snel, passievol, en in grote hoeveelheden. Toch wellicht tegenstrijdig: De kunstenaar is snel en dat heeft een reden. Theo houdt van rust en isolement. Hij kan zich weken opsluiten om daarna weer te bommen in ‘de buitenwereld’ om zich daarna weer terug te trekken. Met andere woorden, hij wil zo snel als mogelijk weer naar zijn isolement, een spoor van passionele kunst achterlatend.

Kunst met alleen een kwast is voor hem niet voldoende. Dit heeft er voor gezorgd dat hij veel samenwerkingen binnen de kunst heeft gerealiseerd, direct en indirect.
Eind jaren zeventig ging Kazemier een zeefdruk samenwerkingsverband aan met een vriend / collega uit Den Haag. Resulterend in een grote expositie in het ministerie van economische zaken. Samenwerkingen gingen daarna af en aan, buiten individueel werk, in Nederland en daarbuiten. Ook combineerde Theo, in de 80’s, tijd en actie met studie. Dat begon met de fotovakschool. In privé kwam hij in aanraking met mode en raakte ook bevlogen van modefotografie.

Bijzondere projecten

Weer later werden er met een nieuwe collega land-art projecten opgezet en werd er geschilderd als ‘Action-paint ’ bij vele Jazz festivals en concerten van James Brown, John Lee Hooker, Curtis Mayfield, George Benson, Charles Mingus, Carlos Santana, Miles Davis, Van Morrison en vele anderen.

Kazemier deed mee aan Land-art projecten, onder andere door het landschap van Zundert, tijdens het Oerol festival, het 150ste lustrum Vindicat Atque Polit in Groningen (13x21m) in samenwerking met Simon Vinkenoog, voor de val van de Berlijnse muur in communistisch Polen (op gymnasia en op pleinen) en ,omdat een lint van een paar kilometer door Bruxelles niet realiseerbaar was, op Schiermonnikoog (meer dan 1000 schilderijen in de vorm van een lelieblad).

In Parijs filmde hij de modeshow van Orson en Bodil, werkte samen met de Australische Virtual reality kunstenaar Stellarc, exposeerde (als gast) met Armando, exposeerde met zijn mentor en animatie meester Gerrit van Dijk o.a. in het filmmuseum, reisde Europa af voor nominaties met zijn animatiefilm ‘100 jaar cinema’. Naast talloze andere producties beschilderde hij keramiek en creëerde een grote eigen collectie zijden shawls, pareo’s en beach cover up’s waarmee hij schrijfster Lulu Wang regelmatig in kleedt. Ook de recente samenwerking met vriend fotograaf Alex de Groot (Amsterdam) resulteerde in een passievolle interpretatie van zijn portret van Jan Wolkers. Voor en tijdens deze projecten studeerde Theo audio en visuele vormgeving en animatie in Tilburg, aan de TV academie in Cleveland England en de HKU in Hilversum.

Reizend atelier

De bevlogenheid van de kunstenaar is ook duidelijk terug te zien in het grootschalige project die hij aanging samen met Galerie Bax Kunst. Speciaal voor deze expositie schilderde hij een groot aantal panelen. Deze zijn in de afgelopen maanden gemaakt in zijn “reizend atelier” van Friesland tot Bussum.
Het project wordt in de vorm van een action paint demonstratie voortgezet tijdens de frUITmarkt op 10 september in Sneek.

Zijn fotografie, de action painting performances, de zeefdruk, de animatie, het digitale en het nimmer aflatend creërend brein van Theo Kazemier - KZJMR vind je hierin terug. “Waar Andy Warholl moest stoppen, ga ik door”, Aldus de kunstenaar met een glimlach.

De expositie duurt t/m 1 oktober 2016.