dagboek > overzicht
Dagboek desember 2016Bekiek hele maand 
 
1 desember om 12:20
 
"Slow Food Guide to Friesland" van Gitte Brugman

Deze week verschijnt bij uitgeverij Wijdemeer "A Slow Food Guide to Friesland". Het is de Engelse versie van het boek "Foodtocht door Friesland" van Gitte Brugman, dat in het voorjaar van 2017 zal verschijnen. Deze Engelse editie verschijnt ter gelegenheid van een internationaal congres van één van de partners in het project, Stenden Hogeschool.

Met het verschijnen van dit boek is een eind gekomen aan de Foodtocht door Friesland van Gitte Brugman. Een tocht die begon met de veel gelezen restaurantrecensies die ze vanaf 2009 voor de Leeuwarder Courant schreef met Edzard Delstra en Brenda de Zwaan. Nieuwsgierig geworden naar de leveranciers achter die gerechten, zette ze de Foodtocht voort met bezoekjes aan producenten van streekproducten en aan allerlei evenementen die met eten en food te maken hebben.

Zo kwam ze langs kaasmakers, bierbrouwers, geitenmelkers en hertenhouders, maar bezocht ze ook het NK ielrikjen en ging ze mee op zoek naar wilde kruiden en op een vissersboot.

Voor het boek is Friesland ingedeeld in zes regio's: De Kleistreek, de Greiden, de Marren, de Wâlden, de Wadden en de stad Leeuwarden en omgeving. Van elke regio wordt eerst de eetcultuur belicht, waarna een tiental portretten volgen van bedrijven op het gebied van food: met name producenten van streekproducten en restaurants. Speciale aandacht is er voor de dwarsverbindingen tussen de bedrijven: bij de restaurants staan verwijzingen naar hun leveranciers en bij de leveranciers staan verwijzingen naar hun afnemers, en naar bedrijven waar ze mee samenwerken. De ligging van de bedrijven is per regio aangegeven op overzichtelijke kaarten, zodat de gebruiker van de gids makkelijk zelf een route kan samenstellen.

Na het verschijnen van de Nederlandse editie in 2017 zal in 2018 ter gelegenheid van Culturele Hoofdstad een speciale editie van zowel de Engelse als en de Nederlandse gids uitkomen. Het boek is een ware ontdekkingsreis naar nog onbekende plekken op de culinaire kaart van Friesland.

Een ideaal cadeauboek voor de komende feestdagen. En voor volgend jaar: een inspirerende gids voor zomerse fiets- en autotochten door Friesland.

Het boek kost €19,90 en is te koop in de internetboekhandel en in de webshop van Wijdemeer.