dagboek > overzicht
Dagboek desember 2016Bekiek hele maand 
 
8 desember om 10:19
 
Stadsomroepersconcours in Sneek

Op zondag 18 december zullen diverse stadsomroepers uit Nederland en België in hartje Sneek strijden om het Nederlands Kampioen Stadsomroepers 2016.

Vanaf 14.00 uur leveren stadsomroepers uit Nederland en België met luide stem en gekleed in een traditioneel stadsomroeperskostuum op deze extra koopzondag in Sneek strijd om het Nationaal Kampioenschap Stads- en Dorpsomroeper. Deze wedstrijd vormt het sluitstuk in een serie wedstrijden van afgelopen jaar, die meetellen voor het Nederlands kampioenschap.

De omroepers beginnen met het eerste onderdeel de zogenaamde ‘verplichte roep’, waarin elke omroeper een, door de organisatie van het concours toegewezen, onderwerp aan de orde brengt.

Om circa 15.15 uur doet elke stadsomroeper zijn ‘vrije roep’, waarin hij zijn eigen stad, dorp of streek aan mag prijzen bij het publiek. Sneek wordt vertegenwoordigd door stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries en IJlst door zijn vader Harmen de Vries.

Om 16.00 uur wordt het concours afgesloten met de prijsuitreiking.

“Hoort…….Boeren, burgers en buitenlui…….hoort” is veelal het traditionele begin van stadsomroepers, wanneer ze hun boodschap verkondigen aan het publiek in het centrum van een stad. Behalve dan voor de Sneker stadsomroeper, die zijn roep traditioneel begint met “Harree Snekers……”
Het is zondag 18 december precies 5 jaar geleden dat Jan Sjoerd de Vries werd geďnstalleerd als Sneker Stadsomroeper en zijn eerste roep toen bij Lekker Sneek, de Wintereditie van 2011 ten gehore bracht. Het stadsomroepersconcours 2016 wordt dan ook in het kader van zijn 5 jarig jubileum in Sneek georganiseerd. Hij kan deze dag voor de derde maal op rij Nederlands kampioen worden. Echter is de strijd nog niet gestreden, want de dit jaar aangetreden Hindelooper stadsomroeper doet ook nog mee in de strijd. Een Friese top 3 is dan ook zeer goed denkbaar, maar het is natuurlijk geheel en al afhankelijk van de geleverde prestatie op deze dag. En voor de juiste uitslag kom je natuurlijk naar het centrum Sneek op deze extra koopzondag 18 december 2016, waar het deze ook nog gratis parkeren is.