dagboek > overzicht
Dagboek desember 2016Bekiek hele maand 
 
21 desember om 19:09
 
Arno Brok beoogd nieuwe kommissaris fan de Koaning in Fryslaan

Fanmňrren kwam ut nieuws dat Arno Brok beoogd( su hyt dat dan su moai) nieuwe kommissaris fan de Koaning in Fryslaan wurdt.

Op 1 júny fan dit jaar skreef ik ut fňlgende blogje:

"Wille Snekers & Friezen Arno Brok wear thús hewwe?

John Jorritsma bij ut afskeid fan burgemeester Arno Brok. Op dit moment un soad onderbúk reaksy's over de teruchkear fan de mateloas populęre Brok. At ik de FB love mut, dan binne der genoech lui dy't um wear teruchhale wille naar Fryslaan. Brok sú de ideale opfňlger fan Jorritsma weze as CvdK.

De tiid sal ut leare!"


Fandaach dus ut blije nieuws foar Brok en ik weet ok seker foar un hele soad Friezen, de Snekers nyt in ut laatste plak. Ik fyn ut ok prachtech dat dizze sympatieke en foar sufer’t ik ut op afstaan besiën kan bekwame bestuurder.

Ut was/is un públyk geheim dat Brok altyd onwennech was fan Fryslaan. Dordrecht is un prachtstad, mar Brok hield tidens syn burgemeesterskap dęr altyd kontakt met Fryslaan.

Toen Arno Brok op 29 jannewary 2010 afskeid nam as burgemeester fan Sneek was der un soad lof foar hem. Sjoerd Tolsma, mocht um as raadsoudste allienech toespreke. “Papa hij doet het toch zo goed, waarom gaat hij dan weg”, had de dochter fan de Tolsma seid toen Brok bekend maakte dat hij Sneek en Fryslaan ferlate sú. Moaie kynderlogika!

Tidens dy afskeidsplechtechheid in de Groate Kerk kreech Arno Brok un fers fan mij anboaden met foto fan Han Reeder.


Hierbij ut fers:

foar Arno BrokAdieu burgerfader


ut felle skerpe noarderlicht,
nergens is ut su overweldegend su moai
su glashelder as boven ut platte Friese laan
adembenemend dy wydse hoarizonnen
dy wolke-polder-luchten in ut froege foarjaar
ut lotteren fan ut earste kievitsei

was ut dat wat dij al dy jaren bond ?

beklomst de moderne hemelflat fan Furmerus
daaldest ou op dyn monumentale woanstek an ut Hooiblok
met fantastys útsicht over de Koopmansgracht
dęr’t somerdach skeepstoeters skalden
foar de Elektrise Brugge en Sperkhemfňlk
fleurech de haan naar dy opstak

was ut dat wat dij al dy jaren bond ?

ut rokokostadhús werkplak grňtfol symboalyk
tussen de muren goudlearbehang
- met dęrop de oubeeldings
fan Sinese lusthoven – echoot nňch
dyn krachtege stem foëldest dy as foarsitter fan de raad
as un goudfis in ut water

was ut dat wat dij al dy jaren bond ?

de eeuwenouwe Friese taal - mear as un kil
& koud instrúment - koesterdest as un petekyn
maakte dij soms roomser as de paus tussen
al dy impňrthollanners en autochtoanen
dy’t hautain nalieten węrstou dy su foar insettest

was ut dat wat dij al dy jaren bond ?

ňf was ut miskyn dat warme Sneekgefoël
ut Sneekgefoël fan nyt an te raken su dyp
dat dij mear as tweedúzend dagen bond
met dizze stad

eigenlek foar evech & altyd !


Dordrecht

Uteraard is Arno Brok gyn heilige! Dęrom ok de andere kant fan ut ferhaal. Meteen nadat bekend wurdde dat John Jorritsma fertrekke sú as CvdK, wurdde Arno Brok al noemd as un mogeleke opfňlger.

Der wurdde selfs un spejale FB-pagina in ut leven roepen om Arno te bewegen wear ‘thús te kommen’.

De gemeente Dordrecht liet as antwoard wete “ dat een terugkeer onwaarschijnlijk is. Hij is net herbenoemd en zit nog vol energie om hier aan de slag te gaan.''

Niks su feranderleker as un mins!

De Stem van Dordrecht

Hoe wurdt der in Dordrecht reageard op ut fertrek fan Arno Brok? Hieronder ut nieuws út De Stem van Dordrecht, skreven deur Caty Groen

Burgemeester Arno Brok verruilt Dordrecht voor Friesland. Woensdag werd bekend dat Brok, die zeven jaar burgemeester van Dordrecht is geweest, is voorgedragen als commissaris van de Koning in Friesland. Het college van burgemeester en wethouders is blij voor Brok, maar vindt het ook jammer.


DORDRECHT - Wethouder en locoburgemeester Piet Sleeking (Beter voor Dordt) heeft gemengde gevoelens over het vertrek van burgemeester Arno Brok. "Arno Brok is een fantastische burgemeester en toonde zich de afgelopen jaren als een man met wie je kunt sparren en als iemand die je gevraagd en ongevraagd feedback geeft. Komende februari is Brok zeven jaar burgemeester van Dordrecht en in die jaren heeft hij niet alleen veel betekend voor de stad, maar ook voor de regio. Hij heeft zijn stempel weten te drukken met een tomeloze energie en betrokkenheid. Dat hij een echte burgervader is heeft hij laten zien toen vrijwel direct na zijn benoeming niet alleen de stad, maar het hele land werd opgeschrikt door de moord op Milly Boele. Hij heeft al die jaren contact gehouden met de familie en oprechte belangstelling getoond. Dat zijn eigenschappen die werkelijk te prijzen zijn in hem."

'Brok heeft het imago van de stad in positieve zin gekanteld'

Volgens Sleeking moet burgemeester Brok zo onderhand een oor hebben dat vergroeid is met zijn telefoon. "Hij is altijd actief, alert en betrokken en het lijkt alsof de dag bij hem bestaat uit meer dan vierentwintig uur. Arno Brok heeft het imago van de stad in de jaren dat hij hier burgemeester is in positieve zin gekanteld. Denk aan de organisatie en de feestelijkheden rondom de eerste Koningsdag, die nog steeds doorklinkt in de stad. En vergeet ook niet de landelijke intocht van Sinterklaas waarbij hij de kans heeft genomen om Dordrecht in haar volle glorie te laten zien. Ook in de doorontwikkeling en samenwerking in de regio toonde hij verbindende talenten. We gaan hem missen als mens hoewel we hem deze kans natuurlijk van harte gunnen. Ik weet dat een deel van zijn hart in Friesland is gebleven. Toen zijn kans kwam om er commissaris van de Koning te worden, bleken er veel dingen in zijn voordeel uit te vallen en dat begrijpen we helemaal."

Arno Brok gaat vermoedelijk rond 1 maart van start in Friesland. Sleeking hoopt dat rond het zomerreces een nieuwe burgemeester voor Dordrecht is benoemd.


Bovenste foto: 29 jannewary 2010, at toemalech CvdK John Jorritsma burgemeester feul súkses toewęnst in Dordrecht.