dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2017Bekiek hele maand 
 
8 jannewary om 16:16
 
Kerstboom de deur út!

Ja, su kan ut ok! Al is de gemeente ( wij dus!) der nyt su blij met. Wel un moai plaatsje anders dęr an de Prins Hendrikkade met de Laatste Stúver op'e achtergroan.

Mollebulten op de Potten

Bij de Potten waren fanmiddach un soad mollebulten te bewonderen. Hew even op ut internet foar un annimleke ferklaring socht:

Zodra de vorst weer op zijn retour is schieten de molshopen weer overal uit de grond. De mollen moeten in korte tijd een heleboel grond kwijt uit hun onderaards gangenstelsel. Mollen hebben twee gangenstelsels, één op circa vijftien centimeter en één op circa zestig centimeter diep.

Als de bovenste laag van de bodem bevroren raakt, trekken ze naar het diepere stelsel. Omdat ze in bevroren grond niet kunnen graven en omdat de regenwormen, hun voornaamste voedsel, dan ook dieper gaan zitten.

Als ze in hun gangenstelsel niet genoeg wormen vinden, breiden ze het uit. De aarde brengen ze gewoonlijk naar de oppervlakte, maar als de grond bevroren is kan dat niet. Dan slaan ze de grond zo lang op in het bovenste gangenstelsel.

Als de bovenlaag weer ontdooit, moeten ze die opgeslagen aarde zo snel mogelijk aan de oppervlakte kwijt. Vandaar dat er dan plotseling veel molshopen verschijnen.