dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2017Bekiek hele maand 
 
14 jannewary om 10:55
 
De Kijkdozen van Moskou & meer moois van KaBé

Elke saterdachmňrren begin ik met ut lezen fan de súblieme kollum 'Deze Week' fan maat KaBé. Ik hoar bij de útferkorenen dy't dizze kollums leze mach. Begryp der gyn soademieter fan węrom't dizze skriëver gyn groater poadium het ( ňf wil!). Deel fandaach wear even un gedeelte fan ut literęre kaviaar. Ja, dat mach ik ok nňch doën!

Deze Week

Vette kop in de krant: ‘Binnenhof dicht om verwarde man’. Was niet verbaasd maar keek er wel van op. Als het regeringscentrum elke keer dat daar een verwarde man of vrouw wordt gesignaleerd, dicht ging, zou het nooit open zijn. Ik las dat de man dreigende taal uitsloeg. Nou en?
Hoe serieus moet je dat nemen?

Op het Binnenhof loopt al jaren een helblonde man rond die rechters ‘knettergek’ noemt en een foto van bondskanselier Merkel verspreidt, nadat hij haar beeltenis met bloed besmeurd heeft.

Den Haag oefende altijd al aantrekkingskracht uit op wankele types. De politiek behoort - met het televisieamusement van Hilversum - tot de weinige sectoren waar verwardheid geen enkel beletsel is voor een riant inkomen.

De Boerenpartij die indertijd opkwam voor de boeren, redde het niet. Maar de Partij voor de Dieren die zich inzet voor de varkens, overleeft met gemak. Ik weet niet of je dat als vooruitgang kunt bestempelen. In elk geval geeft het wel een beetje aan welke richting de politiek uit knort.

De verwarring bereikt zijn hoogtepunt bij de verkiezingen van 15 maart. Een recordaantal van 81 partijen wil de Kamer in. Goede bestudering van het stembiljet vereist een dag studieverlof. Ook de partij Niet Stemmers heeft zich laten registreren. In de dagopvang voor vroeg dementerenden zal straks een man worden betrapt die voor deze partij op grote schaal volmachten aan het ronselen is.

Las ook dat de Russische geheime dienst cyberaanvallen gaat doen op de sites van onze politieke partijen om chaos te scheppen. Na bestudering van wat daar allemaal te vinden is, zullen de Russen constateren dat zij het beste nergens aan kunnen komen en stilletjes op digitale kousenvoeten wegsluipen.
Het zal nog jaren duren voordat hun techniek zover is dat zij onze verwarring kunnen vergroten.

Gesteld dat de Russen echt een of meer belastende filmpjes van Donald Trump in hun bezit hebben, laten we dan vooral de dames van lichte zeden niets verwijten. "Geld stinkt niet”, zou de Romeinse keizer Vespasianus ooit hebben gezegd, toen hij zich verdedigde tegen kritiek op een door hem ingevoerde urinebelasting.

De Russinnen zullen hetzelfde hebben gedacht. Betaald een beetje beddengoed bevuilen, de vrouwen hebben het vast wel gekker meegemaakt.

Maar wat bezielde de aankomende president van de Verenigde Staten? Ik weiger te geloven dat het hem ging om het afzeiken van de Obama’s of –meer specifiek– het bed waarin zij hadden gelegen. Hé, hij was the Donald, the Real Donald, voorbestemd voor het allerhoogste. Waarom al die plas laten klateren in een Moskouse hotelsuite, luxe kamers die daar in de volksmond vanwege de zeer gebruikelijke combinatie van hoeren en verborgen camera’s ook wel ‘kijkdozen’ worden genoemd.

Waarom, als je al binnen niet al te lange tijd als bewoner van het Witte Huis elke vierkante centimeter waarop Barack en Michelle ooit voet zetten in de ambtswoning kunt laten bewateren?

Het kan het aanstaande Amerikaanse staatshoofd evenmin om de seksuele opwinding te doen zijn geweest. Wie dagelijks is omringd door zoveel blingbling, wordt niet anders van een paar golden showers meer of minder. Bovendien leert slechts één blik op Donald Trump dat de man enkel en alleen op zichzelf geilt.

Daar zit waarschijnlijk ook de crux. Hier is hoogstwaarschijnlijk sprake van een ernstig gevalletje van scheefgroei. Terwijl ’s mans ego in de loop der jaren steeds verder opzwol, hield zijn blaas een normale menselijke maat. Als de narcist aller narcisten zijn territorium wil afbakenen op een manier die past bij zijn zelfbeeld, komt hij eenvoudigweg liters tekort.