dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2017Bekiek hele maand 
 
21 jannewary om 18:17
 
'De Fontein van Fortuna in Sneek’ op ut ferkearde plak!

“Het Hoogend loopt achter de Waterpoort dood, het heeft eigenlijk geen ziel meer die plek…”, su sei Anna Tilroe fanmňrren bij de ontwerppresentasy fan de Sneker fontein. Anna Tilroe is bedenker en artistyk projektleider fan 11Fountains, een fan de belangrykste projekten fan KH2018. Dat Tilroe de klemtoan op de lokasynaam nyt goëd leit, fergeef ik har graach. Is ok un bitsje flau om har suks an te wriëven.

Dat sij seit dat ut Hoochend eigenlek un sielloas plak is fyn ik minder, dat bestriid ik dan ok. Allienech ut feit al dat échte Hoochender Harm Rozenberg dageleks hast blogt over dizze Sneker stek haalt de bewearing fan Tilroe onderút!

Mar ik begryp ut wel, de inisjatňr en motor fan ut hele 11Fountainsprojekt staat folledech achter de lokasykeuze dy’t deur de lokale Fonteinkommissy maakt is. En sú ok un bitsje appart weze at Tilroe anders beweare sú.

Dat ik ut nyt eens bin met de keuze fan dit plak is bekend bij de kommissy. Myn foarnaamste reden om teugen dit plak te wezen is dat ik ut nyt rime kan met de útgangsposisy, ut doël fan de 11Fountains: mear (kultuur)besoekers trekke naar de Friese 11 steden!

Hoe is ut dan in fredesnaam mogelek dat je de Sneker fontein ( ‘De Fontein van Fortuna’, fňgens kunstenaar Stephan Balkenhol) delsette wille op un plak in de buurt fan de Waterpoort? Dęr stikt ut tňch al fan de toeristen? Dęr is om in ut fokabulęr fan KH2018 te spreken ‘traffic’ genoech!

ANNA TILROE


Ale Bok foarsitter fan de lokale kommissiy het mij foarech jaar overigens un netsjes mailtsje stuurt węrin’t hij de keuze fan de kommissy toelicht.

De foarsitter het mij echter nyt overtúge kannen. Om de beslútfňrming fast te lęgen hierbij Bok syn mail:

“Mevrouw Anna Tilroe heeft ons gevraagd een advies uit te brengen om een locatie aan te wijzen voor een nieuw waterkunstwerk . Zij heeft ons daar 1 tip gegeven om naar de locatie Hoogend te kijken.


Op verzoek van o.a. mevrouw Trienke Schuurmans hebben we gekeken naar een mogelijke locatie aan de Noordkant van de stad, we hebben daarop de lokatie in het water van de Oosterkade tpv Johan de Vries als mogelijke plek aangewezen Omdat er in de toekomst een aanpassing van het stations gebied zal gaan plaatsvinden is ook deze locatie meegenomen op advies van een groep ambtenaren.

Verder is mede op advies van Ben van de Knaap de lokatie Westersingel / Bolwerk meegenomen. Met deze 4 locaties zijn we aan de slag gegaan, natuurlijk zijn er nog wel meer locatie aan te wijzen maar dit vonden wij als commissie genoeg.

De kunstenaar Stephan Balkenhol kwam in Sneek op bezoek vlak voor de zomervakantie en we hebben toen een varende en wandelende toer gemaakt langs deze locaties.

Zonder dat wij wisten wat voor kunstwerk we zouden kunnen verwachten heb ik de leden van de commissie eind augustus gevraagd om 10 punten te verdelen over deze 4 plekken zo mocht het 10-0-0-0 zijn , 1-2-3-4- , 0-5-5-0 enz enz .
We hebben afgesproken dat we niet alleen het onderbuik gevoel zouden laten spreken maar ook inhoudelijk zouden kijken naar win win,verkeersveiligheid, mogelijke meerwaarde voor de locatie , molest gevoeligheid , economische spin off, levendigheid, uitstraling hinder enz enz .

Uit deze maximaal 90 punten die verdeeld konden worden bleek al snel duidelijk dat de locatie station af zou vallen , mede gegeven het feit dat deze kunstenaar aan Sneek gekoppeld is om meer Duitse toeristen naar onze stad te halen snap ik dat daardoor deze locatie is afgevallen.

Medio 29 september hebben we de eerste schets van Balkenhol onder embargo ontvangen , we wisten dat de beelden die hij maakt meestal de menselijke maat hebben met iets van een toevoeging en toch waren we toch verrast door hoe hij het begrip fontein verwerkt heeft in zijn ontwerp.

Nu we wisten met wat voor soort kunstwerk hij aan kwam heb ik de commissie nogmaals gevraagd of ze de 10 punten nog een keer wilden verdelen omdat ik vond dat ze recht op hadden.

Uit de toen nieuwe punten verdeling kwam duidelijk naar voren dat de lokatie Oosterkade bij lange na niet de meest geschikte plek zou zijn voor dit ontwerp.

Vervolgens hebben wij afgelopen woensdag middag met de commissie alle twee overgebleven locaties bezocht om vervolgens bij de Stadherberg een laatste overleg te hebben.

Tijdens dit overleg is aangegeven dat de de locatie Westersingel een mooie plek is voor een fontein maar niet dit ontwerp van Balkenhol, de ruimte tussen het Bolwerk en het Theater Sneek is een kleine bootjes vaarroute die je dwingt om het kunstwerk uit het midden te plaatsen, is daardoor redelijk molest gevoelig, weinig sociale controle en we denken dat een ander soort wellicht moderner , plastiek achtig glas/roestvrijstaal beeldbepalend kunstwerk daar beter tot zijn recht zou komen .

De locatie Hoogend daarentegen is veel minder gevoelig voor molest, vanwege de sociale controle en deze zal een mooie verbinding kunnen vormen tussen de achterkant Waterpoort en het winkelgebied Grootzand, er is aanzienlijk meer traffic en het beeld is wat meer beleefbaar . Verder vinden wij dat dit kunstwerk daar mooier tot zijn recht komt en duidelijk iets toevoegt aan de bestaande ruimtelijke kwaliteit,het is een plek met redelijk veel hard/steen en dit beeld zal dat iets kunnen verzachten. Het ontwerp sluit goed aan bij de historische omgeving en zal ook op dit punt elkaar versterken.

Mede door de input van Meindert Seffinga en de ideeën die Stephan Balkenhol heeft opgedaan in het Scheepvaart museum zijn voor de kunstenaar reden geweest om ook het Hoogend voor hem op nr 1 te zetten.

Ik hoop je met dit schrijven iets meer inzicht hebt gekregen in hoe wij als fontein commissie de opdracht zorgvuldig hebben opgepakt en uitgevoerd .

Met vriendelijke groet

Ale Bok,Voorzitter Fontein Commissie Sneek

Ontwerp

Hoe’t ik ut ontwerp fyn? Aardech, ut ferhaal der achter ( Meindert Seffinga! ) fyn ik selfs prima. Ut is echter gyn weareldskokkend waterkunstwerk. Ik fyn ut nyt fernieuwend genoech. Mar sufeul minsen, sufeul smaken.

En ut hele projekt, wat ik dęr fan fyn? Ut is krekt as bij un nęst fan 11 puppy’s, skattech en un hooch knuffelgehalte, mar besef goëd dat dy 11 puppy’s binnen no-time 11 groate hoanen wurde! Ik bin heel benieuwd over de finansjele onderbouwing. Dęrfoar het KH2018 Sjoerd Galema in de arm nommen, hij is fan de sponsňrwerving en regiobining.

Fanmňrren had Galema gyn tiid foar mij om fragen te beantwoarden. Kommissylid Matthie Sillvius-Van der Linden wel. Sij wist mij te fertellen dat kollega-kommissylid Piet Boelsma bewearde dat der ‘froeger’ ok al un fontein op dit plak weest was.

Nafraach bij Boelsma learde dat dergeleke fonteintsjes in ut kňlkje fan ut Hoochend en in de stadsgracht an ut Groatsaan weest waren. Ik ken mij der faach wat fan herinnere.

STEPHAN BALKENHOL