dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2017Bekiek hele maand 
 
25 jannewary om 19:55
 
Doën mij un lol, plaats op ut Hoochend gyn Fontein fan Balkenhol!

Mňrrenavend sal de raad fan SWF un beslút nimme mutte over ut fňlgende foarstel, niks mear en niks minder:

“In te stemmen met het aanvaarden van zes fonteinen in het kader van Leeuwarden-Fryslan 2018, Culturele Hoofdstad van Europa”

Omdat Harm Rozenberg en ik ut spul op de (diskussy-) wagen setten hewwe is ut goëd om met un haanfol feiten en myn kommentaar te kommen.

1.“De geraamde investeringskosten voor de inpassing van de zes fonteinen in de openbare ruimte bedragen in totaal circa € 330.000,--“

2.“Op basis van de schetsontwerpen van de fonteinen is een eerste inschatting gemaakt dat deze kosten circa € 10.000 tot € 12.000 per jaar, per fontein bedragen. Dit komt overeen met cijfers van de gemeente zelf, gebaseerd op ervaringen met bestaande fonteinen o.a. Rasterhoffpark.”


3.“De commissies hebben zich ingespannen om de steden zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Toch blijkt steeds weer, ook in de andere gemeenten, dat er pas echt goed feed-back vanuit de steden komt op het moment dat het ontwerp voor de fontein bekend is. Zonder het ontwerp is een discussie over de locatie, of over de inpassing van het kunstwerk, lastig te voeren.”

4.“Aanvaarden van het kunstwerken: De zes kunstwerken zijn een cadeau van de Culturele Hoofdstad aan de gemeente. Het overleg en voorlopige afspraken tussen gemeente en CH2018 in acht nemende is het college van burgemeester en wethouders enthousiast en ziet dat het project een verrijking kan zijn voor de steden. Het college signaleert ook een toenemend enthousiasme in de steden als gevolg van de inspanningen van de fonteincommissies. Vandaar ook dat het college van harte instemt met het aanvaarden van dit bijzonder unieke cadeau.”

5.“Werkgelegenheid Volgens het onderzoek bezoeken jaarlijks tussen de 60.000 en 100.000 toeristen de kunstwerkfonteinen. Tien procent van hen komt uit het buitenland. Per jaar bedraagt de gemiddelde besteding 500.000 tot 1.200.000 euro. Gebaseerd op een economische levensduur van vijftig jaar brengt 11Fountains tussen de 9 en 20 miljoen euro op. Het onderhoud van de fonteinen resulteert eveneens in een nog nader te bepalen financiële impuls voor het lokale bedrijfsleven, nog gerekend buiten de eenmalige impuls voor het bedrijfsleven in de aanlegfase van de fonteinen.”

Myn kommentaar

Bij punt 1: As ut bedrach klopt en ut liekt mij reëel, dan is dat un forse investearing. En elk jaar € 72.000 foar ut onderhoud! ‘Poeh hé’ om met Ienieminie te spreken.

Bij punt 2: Dat binne dus strukturele kosten dęr’t de gemeente SWF elk jaar wear foar komt te staan. De ervaringen in ut Rasterhoffpark binne nyt su posityf: un soad fernielings! Wie seit mij dat ut noemde bedrach toereikend is?

Bij punt 3: De brede diskussy is pas op gang kommen na aflopen saterdach, toen wurdde ut ontwerp foar ut earst presenteard. Staat notabene ok in de laatste sin bij punt
3. Is de tiid foar de raadsleden om un weloverwogen beslissing te nimmen nyt feulste en dan ok feulste kort? Ik denk ut dus!

Bij punt 4: Ik fersta onder un kado heel wat anders. Dit is foar mij un spreekwoardeleke sigaar út eigen doas. Ut hele projekt wurdt betaald fan belastinggeld. Niks gyn kado dus! Na aflopen saterdach sal ut kolleezje um wel us achter de oren krabbe ňf ut inderdaad ok su is dat der ‘een toenemend enthousiasme in de steden (is) als gevolg van de inspanningen van de fonteincommissies.’ Je kanne ut aardech fine ňf der op spuie mar in 2017 komme un soad reaksy’s binnen op sociale media en dy liege der in dit gefal nyt om. Sterkernňch un petisy teugen de Sneker fontein wurdt binnen 24 uur tekend deur honderden minsen!

Bij punt 5: Wat un wankele prognoase over fijftech jaar (50!!) jaar. Tussen de 9 en 20 miljoën euro sal ut opsmite. Dat is nňch al un ferskil ňf negen miljoën ňf 20 miljoën. En dy besoekersantalen? Tussen de 60.000 en 100.00 toeristen? Onsinsifers dy’t nergens op baseard binne!

Konklúzy. De Fonteinen súden de Mienskipssin befňrdere mutte. In Sneek (SWF ) is hier niks fan te merken. En myn groatste beswaar teugen ut plak fan de Fontein fan Foruna is dat ut in striid is met ut beginsel fan de 11Fountains: minsen trekke naar plakken dęr’t nňch nyt sufeul toeristen komme.

At je in Parys mear kultuurtoeristen hewwe wille, plaats je dan un modern kunstwerk an de foët fan de Eifeltoren? Ut antwoard laat sich rade!

Bij de Waterpoort komme al dúzenden besoekers! De misplaatste, op syn sachtst útsproken ondiplomatieke kwalifikasy fan artistyk projektleider Anna Tilroe dat ut Hoochend un plak sonder siël is, dreunt nňch altyd na. Foardeel is dat ik toen wel wakker skrokken bin. Fandęr myn oposisy teugen de ses fonteinen in SWF! Nou de raadsleden nňch!

Doën mij un lol, plaats op ut Hoochend gyn Fontein fan Balkenhol!