|
|
29 júly om 11:51 |
|
SNEEKER BLOËDNACHT muzikaal oorlogsverhaal Jan Brens & Martin Mans
Sneek - Op zondag 27 augustus om 20.00 uur zal een bijzonder concert plaatsvinden in de RK St. Martinuskerk te Sneek. Een dramatische vergeldingsactie van de Duitsers in 1944 zal in woord, beeld en muziek vertolkt worden door Jan Brens (saxofoon, verteller, zanger) en Martin Mans (organist).
De nacht van 13 op 14 juli 1944 in de Tweede Wereldoorlog zal later de lokale geschiedenis ingaan als de SNEEKER BLOËDNACHT.
De in Sneek geboren en getogen oud-leraar en musicus Jan Brens maakte een verhaal in de Sneker taal over deze nacht, waarin 4 inwoners werden geliquideerd en de latere burgemeester Ludolf Rasterhoff en zijn vrouw wonderlijk aan de dood zijn ontsnapt.
Destijds was de directe aanleiding van deze Duitse represailles de ontvoering en moord van Gaele van der Kooij door de toenmalige verzetsbeweging. Samen met NSB-ers stelden de Duitsers een lijst samen van 25 te liquideren plaatselijke inwoners.
Gelukkig waren velen niet thuis of verstopten zich. Wel werden Jan Tekelenburg, Jan Hendrik Bakker, Feike van der Heide en Klaas Koelstra vermoord.
Met veel beeldmateriaal, verkregen van de Vereniging Historisch Sneek en van Hans Peter van Egmond (columnist “Su het ut weest”), wordt het verhaal verlevendigd.
Piet Sprik, audio/visueel medewerker van Omroep Súdwest, projecteert deze beelden en verzorgt TV-opnamen van deze avond. Henk van der Veer zorgde voor een taalkundige correctie op het verhaal.
De vertelling begint in 1959, toen traditioneel de plaatselijke muziekverenigingen “Harmonie” en het “Stedelijk” bij restaurant Onder de Linden hun jaarlijkse 4 mei-mars begonnen. Via de Marktstraat ging in die dagen de “dodenmars” in langzaam tempo naar het monument bij de Grote Kerk. Het eerste deel van het werk bevat persoonlijke herinneringen uit de 50-iger jaren van Jan Brens, die toen tamboer was bij de drumband.
Bij een foto van het stadhuis wordt even gememoreerd aan de 10 jaar later overleden vader van Jan, die kassier was van de Sociale Dienst. Links naast het bordes was destijds het kantoor van Sociale Zaken. Het meer uitvoerige tweede deel verhaalt van de tragische gebeurtenissen in de SNEEKER BLOËDNACHT.
Martin Mans, een bekende organist in Nederland en daarbuiten, werkt behalve bij deze muzikale vertelling veel samen met Jan Brens, o.a. in de serie “Zingen in de Martini” te Bolsward. Jaarlijks verzorgt Martin Mans zo’n 200 orgel- en koorconcerten. Hij is tevens dirigent van o.a. de Martin Mans Formatie (in Urker kledij) en enkele andere koren. Martin bewerkt veel liederen voor koor en orkest (voor meer info: www.martinmans.nl ). Op deze avond zal hij reeds vanaf 19.50 uur improviseren op het prachtige Maarschalkerweert-orgel van de St.Martinuskerk in de sfeer van het programma.
Jan Brens is naast saxofonist tevens dirigent van het Fries Mannen Ensemble, Fries Blazers Ensemble, Súdwestkoor, Stellingwerfkoor en Zomerkoor. Hij componeert en arrangeert veel werken voor koor en orkest (voor meer info: www.janbrensdirigent.nl) .
KAARTEN ŕ 10 euro zijn verkrijgbaar bij PRIMERA – Singel 10 ----(’s avonds aan de kerk kosten de kaarten 12,50 euro)
|
|