dagboek > overzicht
Dagboek september 2017Bekiek hele maand 
 
9 september om 19:49
 
Een spetterende vierde frUITmarkt!

Sneek- De vierde editie van de FrUITmarkt in Sneek, de Friese Uitmarkt dus, gaat de boeken in als geslaagd. Gisteravond werd al bekend dat de organisatie er niet over piekerde om de culturele markt at te gelasten in verband met de verwachte weersomstandigheden. En alle lof voor die duidelijkheid: op een enkele bui na werd het zelfs een zon overgoten festijn waar weer duizenden mensen van genoten. Net als voorgaande jaren ook nu weer zo’n zestigtal kraampjes en stands langs de route van de Julianastraat, Kerkgracht en de Westersingel.

Wat een aanbod van al die kleine en grote culturele instellingen die Sneek en Súdwest-Fryslân rijk is. Van muziek tot beeldende kunst, van toneel tot lokale historie en alles wat er tussen in zit. De optredens op het gebied van muziek, dans, theater en musical werd dus druk bezocht. Dat de Culturele Hoofdstad 2018 er aan zit te komen werd tijdens deze editie van de frUITmarkt overduidelijk. Zeker op de Kerkgracht talrijke aankondigingen en een heuse LF2018 looproute!

Kunstenaar Henk de Boer, uit Workum, was ook een plaatsje gegund met een presentatie van zijn Pauperfontein. Het mobiele kunstwerk dat zal gaan functioneren als een openbaar toilet, liet aan duidelijkheid niets te wensen over.

“De 11-fountains is een cadeau voor ‘de mienskip’. Een plek waar iedereen samen gaat komen en van geniet. Transparant en vooral met inbreng van ‘de mienskip’. De praktijk wijst anders uit en de bevolking wordt er nauwelijks bij betrokken. Gemeenten verkeren in een chantagepositie vanwege het uitgangspunt: iedereen doet mee of niemand! Daat staat haaks op ‘mienskip’. Het is spuiten én slikken”, aldus De Boer in een pamflet.

Ook p de frUITmarkt stond At the Watergate, onderdeel van LF2018, in de spotlights.

Het festivalprogramma van 8 tot en met 11 mei 2018 bestaat onder andere uit een grote openingsceremonie bij de Waterpoort, een congres, een optocht van deelnemende muzikanten langs horecagelegenheden in Sneek (‘Walking Jazz’), randprogrammering met het basisonderwijs en middelbaar onderwijs en circa 1.000 optredens met getalenteerde, jonge muzikanten uit heel Europa.